Nämndeman stängs av i narkotikamålet på Drottninghög

Nämndemannen pratade vitt och brett om målet på buss

HELSINGBORG.

Helsingborgs tingsrätts lagman Ylva Norling Jönsson stänger av nämndemannen som tjänstgör i det stora narkotikamålet. Beslutet är taget efter att det framkommit att hon pratat med en annan nämndeman under en bussresa så att andra resenärer hörde.

Av
Felix Alnemark

– Även om det inte är fullt klarlagt vad nämndemannen sa kan hennes opartiskhet i målet ifrågasättas. Uttalandena kan också uppfattas som ett uttryck för en bristande respekt för rättssystemet eller parterna i processen. Eftersom detta kan skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen har hon i dag stängts av från sitt uppdrag som nämndeman, säger Ylva Norling Jönsson i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen.

Genom att nämndemannen stängs av med omedelbar verkan kan hon inte längre sitta kvar i det stora narkotikamålet där 65 huvudförhandlingsdagar av totalt 105 inplanerade har avklarats.

– Målet fortsätter som planerat på måndag med två juristdomare och två nämndemän. Beslutet att stänga av en nämndeman påverkar inte tidsplaneringen, säger Ylva Norling Jönsson.

Nämndemannen stängs av i sex månader.

Publicerad 23 August 2019 14:16