Saneringen av marken tog några veckor längre än planerat.

Saneringen av marken tog några veckor längre än planerat. Foto: Joel Winqvist

Mark på Drottninghög fick saneras – men nu har bygget fått startbesked

Markägare: "Nu kan vi förverkliga planerna"

HELSINGBORG.

Delar av den mark där bland annat 108 hyresrätter på Drottninghög ska byggas har varit förgiftad. Men nu är saneringen klar och bygget har fått startbesked.

På marken har det i det dåtida Helsingborg bland annat funnits en äppelodling. Och det är troligt att man på odlingen har använt kemikalier mot insekter och dylikt och att det är det som har hittats i marken.

Den senaste tiden har ett frenetiskt arbete med att sanera marken pågått, ett arbete som har dragit ut på tiden några veckor, förklarar Henrik Oretorp, projektchef på Tornet som är markägare och beställare av bygget.

– Det är alltid svårt att planera, och det gäller att kontrollera efter hand så att det görs på rätt sätt. Saneringen har varit klar ett tag och provtagningar visar att inget mer farligt finns i marken, berättar Henrik Oretorp som fått det bekräftat av miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Det är fyra huskroppar som ska byggas samt två lokaler för affärsverksamhet.

Det är fyra huskroppar som ska byggas samt två lokaler för affärsverksamhet. Foto: Joel Winqvist

Under torsdagen fick han så startbesked för att kunna börja bygga de fyra huskroppar som ska omfatta sammanlagt 108 hyresrätter på tomten mellan Grönkullagatan och Vasatorpsvägen. Det blir även två lokaler för affärsverksamhet.

Nu kan man börja med markarbetet och att lägga grunden för bygget. Efterhand kommer helsingborgarna kunna se bygget torna upp sig på höjden allt eftersom.

– Det känns riktigt bra. Kul, nu kan vi förverkliga planerna, förklarar Henrik Oretorp.

DrottningH

Satsningen är ett led i upprustningen av och förtätningen av Drottninghög. I Tornets aktuella bygge blir det 108 hyresrätter fördelat på okänt antal ettor och tvåor samt tio treor och åtta fyror.

Inflyttning ska ske under början av 2021.

Källa: Tornet

Publicerad 24 August 2019 00:00