Arkivfoto: JOHAN NILSSON / TT RITZAU SCANPIX/ skärmdump Facebook

Henke kärleksbombas på Facebook efter avhoppet

Så vände opinionen från hat till kärlek över en natt

HELSINGBORG.

För ett dygn sedan var Henke Larsson den stora förloraren, efter att HIF förlorat mot Oskarshamns AIK och hatet flödade i sociala medier. På fredagseftermiddagen satte han ned foten och slutade som tränare efter bland annat många hot. Nu strömmar istället hundratals hyllningskommentarer in på Lokaltidningens Facebooksidor.

Efter att Peo Ljung slutade kom Henke Larsson tillbaka efter sin förra, inte särskilt lyckade, sejour som tränare för HIF. Medan en del såg honom som frälsare har andra suttit hemma och vässat knivarna och när resultaten uteblivit har tonen blivit allt hätskare på många sociala medier.

Henrik Larsson, när han för några veckor sedan blev HIF-tränare.

Henrik Larsson, när han för några veckor sedan blev HIF-tränare. Arkivfoto: JOHAN NILSSON / TT RITZAU SCANPIX

Efter chockförlusten i går i Svenska cupen mot division I-laget Oskarshamns AIK blev kritiken allt häftigare och många inlägg var både hatiska och hotfulla mot Henrik Larsson och hela hans familj.

Fredagen den 23 augusti gick Helsingborgslegenden ut och berättade att han hoppade av som huvudtränare för HIF med omedelbar verkan. Pressen på honom och hans familj blev för tuff och hoten och hatet för obehagligt. HIF:s ordförande Krister Azelius beklagar avhoppet.

– Det är oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis. Vi ser allvarligt på de verbala påhoppen och kommer att gå till botten med det. Alla som verkar inom Helsingborgs IF gör det hela tiden för klubben bästa. Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, skrev han i ett pressmeddelande.

Efter avhoppet vände opinionen och plötsligt dök fler och fler inlägg som försvarade Henke upp.

På ett dygn gick Henke från hatad till hyllad.

På ett dygn gick Henke från hatad till hyllad. Foto: FACEBOOK

På Lokaltidningens Facebooksida med 40 000 följare kom det in inlägg efter inlägg som hyllade Henrik Larsson. Många tycker det var rätt att han sa ifrån, medan andra rasade mot den stämning som piskats upp mot honom. Hans stora betydelse genom åren för både HIF och staden lyfts också fram och frågan är om någon tråd någonsin innehållit så många hjärt-emojier tidigare.

Vid midnatt hade hundratals inlägg gjorts och mer än nio än tio hyllade Henrik Larsson.

Vem som kommer att ersätta Henrik Larsson, närmast i den stentuffa bortamatchen mot IFK Norrköping på söndag, är ännu oklart.

Publicerad 25 August 2019 08:51