Thomas Ingerby har nu äntligen kunnat välkomna gästerna tillbaka till sitt Charles Dickens.

Thomas Ingerby har nu äntligen kunnat välkomna gästerna tillbaka till sitt Charles Dickens. Foto: Joel Winqvist

Tillförsikt efter svåra branden på Dickens: "Många har saknat det"

Nu har Charles Dickens kunnat öppna igen

HELSINGBORG.

En liten brand som startade i en micro i puben Charles Dickens kök fick betydligt större följder än vad någon kunnat tro. Men efter en hel sommars sanering och renovering står nu dörrarna åter öppna för gästerna.

Thomas Ingerby pustar ut när han tar en klunk av sitt svarta ångande eftermiddagskaffe. Lunchruschen har börjat lägga sig och han konstaterar att det här blir första gången sedan i morse han får sitta ner i lugn och ro. Min påföljande fråga om hur han har haft det i sommar svarar han först med en suck. Den väcker inga angenäma tankar.

Det var på midsommaraftons förmiddag som kaoset tog sin början. Branden började i en microvågsugn i restaurangköket, spred sig sedan upp mot taket och sedan var det kört. När räddningstjänsten kom till platsen var lokalen rökfylld och man tvingades stänga puben.

Så här såg köket ut dagar efter branden. På bordet ligger en brandskadad tv soom föll ner från väggen.

Så här såg köket ut dagar efter branden. På bordet ligger en brandskadad tv soom föll ner från väggen. Foto: Charles Dickens

Som tur var var inga personer på plats och därmed skedde inga personskador.

Dagar blev till veckor, veckor blev till månader. Thomas Ingerby hade aldrig kunnat tro att han skulle behöva hålla Charles Dickens stängt i nästan två och en halv månad.

– Det har varit en jobbig tid, berättar krogägaren som berättar att det är första gången han tvingats hålla puben stängd sedan han köpte stället under 1990-talet.

Väggar och tak i köket fick bytas ut, liksom en hel del köksutrustning som vitvaror och somliga maskiner.

Men inget inne i restaurangen blev skadat, vilket han är glad för.

– Det var faktiskt lite tur i oturen.

Krogägaren inne i en av de nya kylarna som har fått köpas in.

Krogägaren inne i en av de nya kylarna som har fått köpas in. Foto: Joel Winqvist

I slutet på augusti kunde han slutligen börja ta emot gäster igen.

– Folk är jätteglada att vi kunnat öppna igen. Många har saknat det, säger han.

– Nu snurrar det på, säger han och ler.

Nu har han att se fram emot nya temakvällar med quiz, karaoke och musikspelningar i olika genrer. Den 18 oktober dyker till exempel Patrik Isaksson upp för en spelning.

I fjol satsades det på julshow med julbord. Inför årets juligheter blir det en lite annan variant; julbord med liveartister.

Den 6 och 7 december blir det "girlpower deluxe" när Lilie och Sussie, Ankie Bagger och Annika Ljungberg, känd från 90-talsbandet Rednex, bjuder på livemusik. Och helgerna därefter planeras det för spelningar med Tommy Nilsson och Thomas di Leva. Men de två sistnämnda är inte helt spikade ännu, varför Thomas Ingerby lägger in en liten reservation.

Han ser mycket fram emot att kunna ta emot profilerna i höst och vinter.

– Det är jätteroligt, det har jag försökt sedan flera år tillbaka. Och i höstas hade vi Chris Kläfford här och då var det fullsatt.

Publicerad 12 September 2019 10:06