Från vardagsrummet och vidare ut i världen

Nu är Helsingborgs Kung Fu-skola ledande i landet

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

KAMPSPORT/HELSINGBORG. Det började hemma i vardagsrummet med några få eldsjälar. Men i december blev Helsingborgs Kung Fu-skola en del av en världsomspännande organisation. Därmed är den ledande i landet.

Det var sommaren 2008. Far Marcus Gyllencreutz, son och dotter Jacob och Johanna, samt fyra andra entusiaster tog plats i familjen Gyllencreutz vardagsrum. Fröet till den idag internationellt erkända Helsingborgs Kung Fu-skola lades.
- Det var lite dåligt med utrymme, men det fungerade. Oftast handlade det om att man fick göra vissa saker en i taget, men i och med vi var få fungerade det, säger chefsinstruktören Marcus Gyllencreutz.

Unik gradering

Sedan december förra året är skolan, som idag har ett 80-tal medlemmar när det är som flest aktiva i träning, en del av den världsomspännande organisationen ”Yee"s Hung Ga International Kung Fu Association”. Marcus Gyllencreutz och instruktören Jacob Gyllencreutz var i Aberdeen i Skottland för en gradering som innebar att de blev officiellt erkända instruktörer inom organisationen. Något som var unikt i och med Helsingborgs Kung Fu-skolas ställning i Sverige.
- Normalt sett måste man ha fått svart bälte och ha tränat i två år innan man kan bli godkänd instruktör, men i och med vi är ensamma här i Sverige och har så pass bra erfarenhet blev vi godkända, säger Marcus Gyllencreutz, som själv tog den sjätte graden (graden innan svart bälte) under graderingen.
Därmed är skolan ledande i landet.
- Alla andra skolor som öppnar i Sverige kommer till oss för vägledning och träning. Till exempel har vi redan öppnat upp en skola i Landskrona.
- Vi har även intressenter i Norge, säger Marcus Gyllencreutz.

Ska börja tävla

Nu är nästa steg att dra igång en tävlingsverksamhet.
- Vi kan vara med i wushutävlingar. Det är i och för sig en modern form av kung fu medan vi håller på med en mer traditionell form som inte är lika snygg, men är effektiv. Sen försöker vi även få igång något lokalt i Skåne och Småland för att få en mer traditionell tävlingsform med fullkontakt, säger Marcus Gyllencreutz.

Publicerad 14 January 2014 07:00