Lundakillen Alexander Fioretos tillhör en av Helsingborg IF:s talangfulla mittfältare. 19-åringen har redan hunnit att provspela med grekiska mästarna Olympiakos. Foto: Andreas Holm

Lundakillen Alexander Fioretos tillhör en av Helsingborg IF:s talangfulla mittfältare. 19-åringen har redan hunnit att provspela med grekiska mästarna Olympiakos. Foto: Andreas Holm

Alexander Fioretos går i Joel Ekstrands fotspår

HELSINGBORG. Han har fått sin fotbollsfostran i Lunds BK. Som tonåring gick han vidare till Helsingborgs IF. Alexander Fioretos, 19, går i Joel Ekstrands fotspår.
– Det är faktiskt en rätt rolig grej. Även fast vi är rätt olika som spelare är det någon jag sett upp till. Vi har gått på samma skola, är uppväxta i samma kvarter på Väster i Lund och lämnade LBK för HIF som unga. Jag hoppas få göra samma resa som honom, säger Alexander Fioretos.Som femåring började Alexander kicka boll i LBK. Som 16-åring spelade han i U19-laget och valde sedan Helsingborgs IF.
– LBK kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta, säger Alexander.


Provspel i Grekland

Familjen Fioretos är fotbollstokig. Pappa Thoas har grekiskt påbrå och spelade både i Örebro SK och ungdomslandslaget. Alexanders lillebror tränar i Lunds BK; och Alexander själv har hunnit med att provträna med Champions league-aktuella Olympiakos och fört dialog med grekiska ungdomslandslaget.
— Det har funnits utländskt intresse men det har inte passat. Jag vill först få chansen i allsvenskan och på sikt vill jag spela i Europa, gärna Spanien, Italien eller Grekland. Man får inga gratischanser utan får ta chansen när den kommer, säger han.

Känner sig trygg

Ödmjukhet och envisheten är något som kännetecknar Fioretos, som inspireras av Zinedine Zidane och Albin Ekdal.
– Jag känner mig trygg i den jag är, både på och bredvid planen. Jag gillar att umgås med mina vänner.

Envisheten att bli bättre, att inte ge upp, bevisas inte minst i valet att varje dag pendla med tåg från Lund till Helsingborg i hopp om att en dag få chansen i allsvenskan och bana väg mot en proffskarriär. Men han kunde gått till ett lag på lite närmare avstånd. Bästa kompisen Mirza Halvadzic, som vann U17 VM-brons i fjor, valde Malmö FF samtidigt som Alexander funderade på MFF eller HIF. Valet föll på HIF.
– Det var familjärt, en bra stämning och bra lösning på skolarbetet och träningen. HIF hade vid den tidpunkten vunnit flera titlar. Allt kändes rätt.
Han har en viktig roll som defensiv mittfältare i division 2-laget HIF Akademi, men axlar gärna rollen som yttermittfältare.
Men vem är då bäst av vännerna? Mittfältaren Alexander eller anfallaren Mirza Halvadzic som nu spelar i IFK Norrköping?
– Det finns få människor jag känner så väl som Mirza och vi gläds åt varandras framgång. Det är klart vi skämtar om vem som är bäst. Vi träffades nyligen och spelade lite en mot en.
Vem vann?
– Jag så klart. Men hade du frågat Mirza hade han nog påstått att han vann, svarar Alexander och skrattar hjärtligt.
KLICKA HÄR: Och bli vän med oss på Facebook, och få våra topphistorier direkt i ditt flöde! Här kan du också tipsa och prata direkt med våra journalister.

null

Publicerad 14 October 2014 20:57