Nu väntar alla de stora nationerna för Josefine Jönsson ochSverige. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

Nu väntar alla de stora nationerna för Josefine Jönsson ochSverige. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

Nu hägrar guldet

HELSINGBORG. Hon har ännu inte gått från en internationell tävling utan medalj. Guldet hägrar emellertid ännu för Josefine Jönsson. Härnäst väntar ett VM med de allra bästa landslagen på plats för den lilla uppstickaren Sverige.

Drakbåt må vara en liten sport i Sverige, men knappast i världen.
– Till detta VM kommer det fler idrottsutövare än vad det gör på vinter-OS, säger Josefine Jönsson från Helsingborg.
Hon är en av flera före detta elitsimmare som har fattat paddeln istället. De före detta simmarna och kanotisterna är de som ligger bakom det svenska lyftet. För länge var Sverige en obetydlig drakbåtsnation, men sen 2013 har de blågula skördat medaljer på medaljer.
– De har gjort en taktisk insats att rekrytera duktiga atleter. Själv trodde jag aldrig att jag skulle fastna, säger Josefine Jönsson, som nu har hållit på i två och ett halvt år.

Två olika förbund

Inom drakbåt finns det två internationella förbund – IDBF (det internationella drakbåtsförbundet) och ICF (det internationella kanotförbundet) – och båda förbunden har sina egna mästerskap (arrangerar varannat år). Anledningen till detta är att det dröjde innan drakbåt erkändes och togs upp i kanotförbundet. På grund av detta är det flera av de stora drakbåtsnationerna, som till exempel Kina, Australien och Kanada, som inte har gått med i det internationella kanotförbundet. Kommande VM arrangeras av IDBF, därför är också alla bjässar på plats (40 nationer mot 21 förra året).
På VM ifjol, arrangerat av kanotförbundet, paddlade Sverige hem inte mindre än fem medaljer. Josefine Jönsson var med att ta två silver och ett brons. Även om konkurrensen därför är ännu tuffare på årets VM, siktar den 26-åriga Helsingborgaren och Sverige högt. Störst guldchans tror hon att Sverige har på 2 000 meter, den distans som man var blott en hundradel ifrån guldet på förra året.
– Vi är väldigt uthålliga. Det räcker inte bara att vara starka på 2 000 meter, utan man måste orka hålla det också. Sen brukar vi också ligga nära på 500 meter, säger hon.

Det glada landslaget

En stor bidragande orsak till lilla Sveriges framgångar de senaste åren stavas hjärta.
– Sist blev vi utnämnda till det gladaste landslaget. De andra länderna ser så god sammanhållning vi har. Det är kanske för att vi inte har samma budget, utan gör det här för att det är kul och för att vi har hjärta för det, avslutar Josefine Jönsson.
VM går i Kanada den 19-23/8. Dessförinnan ska även EM i Italien hinnas med den 2-5/7, samt SM i Nyköping den 10-11/7.

Publicerad 30 June 2015 06:00