"Rio-Kalle" hemma efter långa Thailandsresan

"Det är fantastiskt"

Av
Gustav Persson

FOTBOLL. Rio-Kalle har kommit hem. Efter en rejäl Thailandsresa är nu trässtatyn av HIF-legendaren tillbaka i Helsingborg på stadens Idrottsmuseum.
– Det är fantastiskt, säger Hasse Sjöström på Helsingborgs Idrottsmuseum.
Karl ”Rio-Kalle” Svensson är en av Helsingborgs IF och stadens allra största profiler genom tiderna. 1999, året innan Rio-Kalle gick bort, hyllades den förre målvakten genom en trädstaty som fick sin plats vid Olympias nordvästra hörn. Men väder och vind har slitit hårt på skulpturen. Därför gav den sig sommaren 2015 ut på en ordentlig resa.
– Han har varit på en lång resa till Thailand. Där har han gjutits av till en bronsstaty som kommer att placeras utanför Södra ståplats på Olympia, berättar Hasse Sjöström på Helsingborgs Idrottsmuseum.
Igår kom tillslut originalstatyn i träd hem till Helsingborg och Idrottsmuseet där den kommer att flytta in.
– Det är fantastiskt. Vi var vakna när det blev känt att den andra statyn blivit klar och nu har vi honom här.
Det återstår dock en del jobb för museet. Att ha stått 15 år i ur och skur har slitit på statyn.
– Det är mycket att göra, sprickor som ska lagas och annat. Men vi ska få den fin igen. Jobbet kommer att ske inne i museet så man kommer kunna se statyn under arbetet.
Rio-Kalle kommer att få en fin plats tillsammans med elva andra spelare som gjort över 500 matcher för HIF.
- Rio-Kalle är en av staden allra största genom tiderna även om det finns andra stora profiler. Kalle är en person som hade rykte om sig att även vara en mycket stor profil när han vara på bortaplan.
Rio-Kalle i HIF mellan 1943 och 1962 utom två år då han var i Gunnarstorp. Under de åren hann målvakten med att göra 649 matcher vara 349 var allsvenska. Fram till förra säsongen var han den som gjort flest allsvenska matcher för HIF (Christoffer Andersson gick om).
Karl Svensson blev Rio-Kalle med hela svenska folket efter fotbolls-VM i Brasilien 1950 då Sverige tog brons.

Publicerad 15 February 2017 16:45

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag