OV får handbollen i staden att glöda igen

"Jag har en dröm om att vi ska fylla den stora Arenan"

Av
Christoffer Ekmark

HANDBOLL. Det har puttrat i Handbollsgrytan i Helsingborg i flera års tid, men sedan OV Helsingborg åkte ut ur Elitserien 2010 har laget misslyckats med att kvala sig tillbaka till högsta divisionen.
Nu är klubben större än någonsin, herrlaget leder Allsvenskan och på kansliet jobbar elva personer med att göra OV till både en elitklubb och en starkare kraft i samhället.
På 60 talet var Helsingborg handbollens Mecka i Skåne. Staden har haft tre lag i högsta seren; Göta, Olympia och Vikingarna. Länge var Helsingborg den stad i Skåne som hade flest antal SM-guld (genom olika klubbar) men nu har Kristianstad sprungit förbi.
Klubbchef Mats Engblom är noga med att framhålla att det finns en stor handbollskultur i 042-land, även om det är si och så med återväxten i regionen och att Helsingborgarna blivit vana att OV spelar i ”osexiga” Allsvenskan. Och han har ju en poäng…
Numera basar Mats på kansliet bakom Olympiaområdet och har jobbat i klubben i två omgångar. Först som tränare för OV:s herrlag säsongen 2008-2009 då han ledde laget genom ett lyckosamt kvalspel till Elitserien.
Av sociala skäl lämnade han därefter OV för att kunna flytta närmare sin familj i Lindesberg. Han blev då tränare i Hammarby tillsammans med den tidigare förbundskaptenen Staffan Olsson. Efter tiden i Hammarby flyttade Mats under 2011 med sin familj till Ystad för att där träna elitserielaget Ystad IF fram till och med våren 2014. I drygt två år har han suttit som klubbchef i Helsingborg.
Saknar du inte att stå där mitt i smeten?
– Jo, ibland gör man ju det. Såklart. Men jag trivs väldigt bra i den här rollen och får chansen att utveckla en hel förening. Vi har någonting stort på gång och det är väldigt spännande att vara en del utav det.
På kansliet jobbar idag elva personer utspritt på drygt åtta heltidstjänster.
– Föreningen bara växer och växer. Mycket är beachhandbollens förtjänst. När den startade för tio år sedan hade vi knappt 200 medlemmar. Nu har vi 700. Ekonomin är också bra. OV har gått från ett underskott på 1,9 miljoner till att nu ha ett eget kapital.
Under de allsvenska matcherna, som spelas i klassiska Idrottens Hus, har herrarnas A-lag ett snitt på cirka 700 personer. Damerna, som tidigare säsonger också varit nära högsta serien, krigar samtidigt för att behålla det Allsvenska kontraktet.
– Jag har en dröm om att vi ska fylla den stora Arenan i en avgörande match och ta steget till Handbollsligan inför 5500 åskådare?
5500?
– Japp. Helsingborg Arena tar 500 mer än i Kristianstad.

Publicerad 25 February 2017 07:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag