Calle Wede är tillbaka på fotbollsplanen

"Då känns det som att man kommer lite närmare i sin rehab"

Av
Gustav Persson

FOTBOLL. Calle Wede är tillbaka på fotbollsplanen. Under onsdagen tränade han för första gången med Helsingborgs IF sedan korsbandsskadan i somras.
– Jag var med på lite passningsövningar och så. Det känns bra tycker jag, säger mittfältaren.
Calle Wede skadade knät i genrepet mot Falkenberg inför den allsvenska omstarten förra sommaren. Korsbandsskadan har hållit honom borta från fotbollen sedan dess. Men igår tog mittfältare ett litet steg framåt.
– Jag var med för första gången idag (läs: igår), med laget. Jag var med på lite passningsövningar och så. Det känns bra tycker jag. Att få vara med laget lite, då känns det som att man kommer lite närmare i sin rehab. Det är positivt. Annars är allt som tidigare. Jag är inställd på att vara med och konkurrera efter sommaruppehållet.
Wede säger att han tycker att rehabiliteringen har känts stabil. Samtidigt är det svårt att svara på om den gått som planerat eftersom rehabiliteringen för korsbandsskador inte alltid följer samma mönster.
Hur är det att inte få vara med nu när säsongen precis dragit igång och alla runtomkring är glada över att försäsongen äntligen är slut?
– Det är matcher man känner att man vill vara med i. Under träningar har det varit lugnt att stå bredvid. Men just när det är match, tävlingsmatch, då är det extremt jobbigt. Man spelar ju för att spela matcher. Så att missa dem, då är skadan som tyngst. Annars tycker jag att det funkat bra.
Att vara borta från fotbollen ett helt år är förstås oerhört jobbigt. Men Wede upplever ändå att han har lyckats med att inte vara allt för negativ.
– Jag har hela tiden varit inställd på att det kommer att ta lång tid. För min del har det funkat bra under veckodagarna, men just när det är matchdag känns det tungt.
Hur var det att stå bredvid när det gick dåligt för laget i höstas?
– Att kolla på matcherna från läktaren då, det var inte roligt alls. Det var tungt.
Sedan mittfältaren blev skadad förra sommaren har oerhört mycket hänt i HIF. Många spelare har under försäsongen förklarat att mycket har varit nytt och att det därför tar ett tag innan allt sitter. Men Wede är inte orolig över att ligga back med allt det nya när han kommer tillbaka.
– Jag har haft ganska bra koll på Peo (Per-Ola Ljung) när han varit i både Örebro och Gais. Jag har koll på hur han vill spela. Sen har jag varit med på videomöten och sånt, och kollat matcherna. Så den biten tycker jag att jag har bra koll på hittills. Sen ska man så klart få till det när man börjar spela också.
Vad säger du annars om det nya HIF?
– Vi har bara fått in två spelare men samtidigt tagit upp några unga så det är en del nytt på det sättet. Jag tycker att det känns positivt med allt vad det innebär. Det kommer att bli en spännande vår.
Hur ser närmaste tiden ut för dig?
– Jag är fortfarande kvar på kliniken och rehabiliterar och sen lägger vi nog upp ett schema inom den närmaste framtiden. Vi får se hur jag reagerar på att vara med på passningsövningar och annat. Sen ökar man väl efterhand. Sen när man gör det vet jag inte.

Publicerad 06 April 2017 10:23

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag