Fotbollsklubben mörkade Jon Jönssons stroke

"Jag fick inte berätta om det för någon"

Av
Markus Celander

FOTBOLL. IFK Hässleholms-fostrade Jon Jönssons karriär kunde ha fått ett abrupt slut 2008. Nyvärvad till Bröndby och danska Superligan kolliderade han med en medspelare. En kollision som kunde fått ödesdigra konsekvenser för Elfsborgs försvarskugge.

– Jag fick en stroke. På en träning kolliderade jag med målvakten. Jag mådde illa efteråt, vi trodde att jag fått en rejäl hjärnskakning. Men jag blev inte bättre, jag fick problem med synen, och en morgon kort efter ramlade jag ihop när jag klev ur sängen. Jag hamnade på sjukhus och de trodde att det kunde vara kristaller i öronen, men det visade sig vara proppar i lillhjärnan som jag fått av smällen.

Den förre Malmö FF och Landskrona BoIS-spelaren blev lugnad av läkare, som menade att han fixade detta – han var ju ung, frisk och vältränad.
 – Dessutom sa de att det hade varit värre om propparna suttit i storhjärnan, där tal och intellekt sitter. Nu påverkades min balans. Jag hade lite svårt att gå i början, men det var bara till att läka ut. Och så fick jag äta Waran (blodförtunnande medicin, reds. anm.) under några månader.

I media rapporterades det först om att Jon Jönsson fått en svår hjärnskakning. Sedan hette det att han fått en inflammation på balansnerven.
– Bröndby mörkade om stroken. Jag fick inte berätta om det för någon. Klubben hade satsat mycket på mig och ville kunna sälja mig vidare. Att sedan läkarna sagt att det inte fanns någon större risk för att jag skulle få en stroke igen, tja, en sportchef kanske inte har så lätt att fatta det. Ser han ordet ”stroke” efter en spelares namn så stryks antagligen den spelaren från intresselistan.
Läs en längre artikel med Jon Jönsson här på lokaltidningen.se under påsken.

Publicerad 11 April 2017 16:00

Lokaltidningen Helsingborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag