ANNONS

De tänker utanför boxen

Patrik Jensen var 9 år när han fick komma och besöka en begravningsbyrå för första gången. Vid 18 års ålder startade han sin egen verksamhet i Örkelljunga och efter det etablerade han i rask takt byråer även i Perstorp, 2003 och i Ängelholm, 2005. Drygt tio år senare var det dags att ta nya steg och genom en märklig slump kom det sig att han och den nyblivne delägaren Jonas Wilson Stoltz, sedan ett år tillbaka välkomnar sina besökare i ljusa och luftiga lokaler på Tullaregatan 10 B, alldeles invid Dunkers kulturhus.

– Jag har en liten artistisk sida som jag försöker nära med varierande intervaller och det var när jag hade sökt- och kommit in på Helsingborgsrevyn som jag för första gången träffade Jonas, som satt som pianist i revyorkestern. Sedan möttes våra vägar via några andra händelser och i samband med att Jonas pappa insjuknade och gick bort för cirka ett år sedan, blev det faktiskt så att jag fick förtroendet att ta hand om avskedet, säger Patrik Jensen.

Foto: Pär-Anders Arelund

Det där med döden … och vackra avsked

Det där med döden kan vara både skrämmande och jobbigt, även på distans. För den som drabbas på nära håll blir det ofta ett trauma. I en situation där man förväntas hantera alla känslor ska man plötsligt också vara praktisk och effektiv och arrangera begravning med allt vad det innebär – för att sedan ta tag i testamenten, bouppteckningar och allt annat.

– För många kan just det praktiska jobbet förvisso bli ett sätt att hantera eller kanske blockera den värsta sorgen alldeles inpå någons bortgång. Ett sätt att flytta fokus och skingra tankarna liksom. I början när man träffas är det nästan alltid lite dystert och dämpat – av naturliga skäl - men väldigt ofta vänder detta ganska snabbt. Jag har nog aldrig varit med om något anhörigsamtal där vi inte skrattat mitt i all sorg, säger Patrik Jensen och fortsätter:

– När det sedan gäller själva begravningsceremonin – hur den ska genomföras och vad den ska innehålla - kan det vara lätt att hamna i någon typ av normtänkande just för att man själv upplevt att något varit på ett speciellt sätt eller för att man tror att omvärlden förväntar något av tradition och så. På Jensen & Stoltz tänker vi tvärtom, och försöker inspirera vår klient att också göra det. För det första försöker vi använda ordet ”begravning” så lite som möjligt. Det låter både dystert och livlöst. Vi föredrar ordet ”Avsked”. För det är det som det handlar om tycker vi. Allt man gör från och med att någon dör - kanske till och med lite innan ibland – till det att man lagt vederbörande att vila. För det andra vill vi släppa på alla måsten och förutfattande meningar och istället försöka få vår klient att tänka fritt och frodigt på hur man skulle vilja rama in det sista farvälet.

Foto: Pär-Anders Arelund

Hjälp, inspiration och avlastning

Bach, Elvis, Kent, Vivaldi, Hasse Andersson; en dikt eller kanske rentav ett litet teaterstycke … Hos Jensen & Stoltz vill man öppna sinnena och hjälpa till och hitta allt som kan hjälpa till att skapa den stämning, inramning och personlighet. Man ska känna igen sig i personen och ögonblicket. Stereotyper och gamla instruktionsböcker är inget man tror på. Istället engagerar man sig och lockar fram bra och goda idéer. Med färger, berättelser, musik, anekdoter, dikter, blommor, växter och annat skapar man det vackra, stämningsfulla och värdiga avskedet.

– Patrik och jag är ju i grunden humanister och som skådespelare och musiker har vi ganska lätt att få inlevelse och känsla i det vi gör – något som jag tror att både vi och våra klienter värdesätter. Vi blir navet i hela processen och det vi kommer överens med våra klienter om ska ju rinna ut i var och en av de inblandade. Allt från präster till blomsteraffärer, kyrkopersonal, musiker och andra, säger Jonas Wilson Stoltz.

Alla typer av avsked

Hos Jensen & Stoltz är man fri att arbeta med alla typer av avsked. Oberoende av religion eller trossamfund - och oavsett om man vill ha en kyrklig eller en borgerlig ceremoni, kan Patrik och Jonas hjälpa till.

– Att det blir personligt är viktigt. Även den enklaste urnsättning mår bra av att det finns ett anslag som skapar stämning. Vid borgerliga ceremonier har vi dessutom en styrka i att Patrik kan vara officiant, och jag kan spela musiken genom mitt andra yrke som pianist, säger Jonas Wilson Stoltz.

Foto: Julia Åkesson

Mer förberedd

Vi är bara människor och när döden visar sig så blir det väldigt tydligt. Vad vi än tror och tänker så går det nog aldrig att förbereda sig. Döden kommer och går på sina egna villkor och vi som står kvar slungas handlöst mellan olika känslolägen.

– Det kan vara svårt nog att hantera sorg och andra känslor och vi ser ofta idag att många fler faktiskt förbereder sig för att underlätta för de efterlevande. Man har ett mindre dramatiskt förhållande till döden idag och ofta har man, antingen själv – eller i samråd med de närmaste – och kanske med oss, sett över hur man vill att ”livet” efter döden ska se ut när det gäller begravning, arv och allt annat. Det gör såklart processen mycket enklare för alla parter, säger Patrik Jensen.

Foto: Julia Åkesson

Alltid tillgängliga

Hos Jensen & Stoltz är man fem personer inklusive jurist och mäklare. Något som upplevs som en stor fördel av de flesta.

– Även om man inte behöver välja allt som finns innanför våra dörrar så är det många som föredrar att ha allt samlat i samma hus. Dessutom får vi ofta förfrågningar och uppdrag som handlar om arv, gåva och andra typer av familjejuridik – utan att det är kopplat till ett dödsfall - utan när man är mitt i livet. Och när det väl inträffar något så kan det kännas bra att veta att vi alltid går att få tag i. Vi har jour och kostnadsfri rådgivning dygnet runt – året om.

ÖPPET HUS

Den 14 december är det öppet hus hos Jensen & Stoltz i Helsingborg på Tullaregatan 10 B mellan kl. 10.00 - 15.00. Då bjuds det på glögg, pepparkakor och kaffe. Då åker även vinylspelaren fram och där kommer det att snurra härlig julmusik hela dagen.

Samma dag har man även en lucka i den digitala julkalendern på Lokaltidningen i Helsingborg och Höganäs med chans att vinna presentkort hos samarbetspartnern Floristmakeriet.