ANNONS

Attendo bekämpar ensamheten

Med verksamheter på cirka 70 orter i Sverige samt i Norge, Danmark och Finland sysselsätter landets största omsorgsföretag drygt 24 000 personer. I Helsingborg är man väletablerad och man verkar på uppdrag av Helsingborgs stad på fyra hemvårdsområden: nordväst, centrum, öst och syd.

Richard Friholm är en av fyra verksamhetschefer hos Attendo Helsingborg. Han har ansvaret på område centrum som bedriver hemvård åt de personer som är berättigade till detta via biståndsbeslut och som valt Attendo som utförare.

- Ser man till socialstyrelsens undersökning så ligger vi mycket bra till med 91 procent kundnöjdhet. En hög siffra, men likväl måste vi kika på varje del som inte är 100 procent. Vi såg till exempel att det behövs insatser när det gäller att skapa samvaro och gemenskap. Som äldre - när vänner och bekanta kanske faller ifrån, när man inte förflyttar sig lika lätt - och när släkten kanske inte har tid att ses lika ofta - är det lätt att fastna i ensamhet. Då måste vi agera, säger Richard Friholm.

Välkända örhängen - Happy Strings bjöd på musik, glädje och gemenskap hos Attendo

Aktivitet och gemenskap

Socialstyrelsens undersökningar nationellt visar att cirka 50 % av de tillfrågade äldre besväras av ensamhet. För att åstadkomma förändring anställdes aktivitetsansvariga Ida Nilenfors.

- Att få jobba med att skapa förutsättningar för att folk ska må bättre är härligt och vi ser en direkt utväxling på det vi gör. Vi försöker tänka brett och skapa ett aktivitetsprogram där var och en kan känna sig hemma. Idag ska vi ha en kombinerad fikastund och bingo med en förskola som lussade för oss i december. Och nästa torsdag får vi härlig musikunderhållning från Happy Strings, ett tiomanna-ukuleleband här ifrån Helsingborg, säger Ida Nilenfors och fortsätter:

- Utbytet av aktiviteter har varierat vi har bland annat varit i Danmark, på Kullamust; vi har julpysslat och ätit julbord på Ikea. Vi har varit på fotboll och firat Lucia. Det har blivit besök på Råå museum, på Idrottsmuseet och vi har varit på Fredriksdals julmarknad. Vi har helt enkelt haft jättefina och roliga upplevelser tillsammans och nu ser vi fram emot att bli ännu fler på våra evenemang.

Ett trettiotal besökare njöt av toner från Ukuleleorkestern Happy Strings

Ett trettiotal besökare njöt av toner från Ukuleleorkestern Happy Strings

Alla kan komma

Evenemangen är öppna för alla som hör till någon av Attendos verksamheter i Helsingborg och vill man ta med en vän så går det alldeles utmärkt. Tiden framåt kommer att erbjuda en hel del roliga och nyttiga evenemang

- Vi kommer att få besök från biblioteket som talar ljudböcker och även träffa en arbetsterapeut som kan hjälpa till med olika saker och inte minst kommer vi att promenera. Vår promenadgrupp har blivit väldigt uppskattad hos många. Här trotsar vi vädret och ger oss ut. Nuförtiden går vi också hem och fikar hos någon i samband med promenaden och det blir alltid trevliga besök – inte sällan med hembakat. Det ger en bra social kick för alla som är med, säger Ida Nilenfors

Vill du veta mer?

Ring telefonnummer: 0200-810 160

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev: Aktivitetsansvarighelsingborg@attendo.se

Eller följ oss på Facebooksida – Aktivitetsansvarig Attendo hemvård Helsingborg

Här händer det hos Attendo

Måndagar: Ättekulla

Tisdagar: Sofieberg

Onsdagar: Ringstorp samt Promenadgrupp i Ödåkra

Torsdagar: Söder

Kom själv eller ta med en vän!