Samuel West och Niklas Madsen. Foto: Ida Asplund Ådahl
Samuel West och Niklas Madsen. Foto: Ida Asplund Ådahl
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Framtiden oviss för flopparnas museum

"Det är så tråkigt"


HELSINGBORG. I juni riktades världens blickar mot Helsingborg när det omskrivna, Museum of Failure, slog upp portarna. Men kommunen och grundaren Samuel West har svårt att komma överens – vilket kan innebära att museet lämnar staden. Men än är sista ordet inte sagt.

Under premiären i början av juni var uppståndelsen stor kring flopparnas museum. På plats vid premiärvisningen fanns förutom lokal press och tv även team från BBC och CNN och redan tidigare under våren hade flera stora mediehus berett plats i nyhetsflödet åt det spännande museet,

Grundaren Samuel West intervjuades av journalister från hela världen och han bjöds in som gäst i både TV4:s nyhetsmorgon och Skavlan. Al Jazeeras inslag om museet fick snabbt miljontals visningar.

Publiksuccén på plats i Helsingborg lät sig heller inte vänta.

– Sommaren har varit helt bananas. På bara två månader har vi haft över 7 000 besökare varav 50 procent av dem rest till Sverige och Helsingborg enbart för att besöka museet. Det är häftigt, säger Samuel West.

I går kom dock dråpslaget.

– Helsingborgs stad meddelade att de inte kan, eller vill ha kvar museet i stan. De har blivit erbjudna att hyra utställningen för 150 000 kronor om året, vilket i sammanhanget endast är en symbolisk summa, men avböjt. Så vi kommer stänga den 15 september och leta efter ett nytt hem, säger Samuel West till Lokaltidningen.se.

– Det är så tråkigt. Jag är självklart besviken.

West är noga med att poängtera att Helsingborgs stad varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma fram tills nu, men att han är besviken att man väljer att inte satsa vidare. 

– Vi hade gärna sett att museet stannat i Helsingborg. Det har, trots den korta tid det funnits, satt staden på kartan som innovationsfrämjande och som ett internationellt besöksmål. Jag hade kunnat förstå deras reaktion om det vore att vi krävde en massa pengar och skulle sko oss på kommunen, men nu blev de erbjudna utställningen nästan gratis, säger han.

Museum of Failure framtid är nu oviss. 

– Vi kommer att finnas kvar, men inte i Helsingborg. Vi har flera intressenter som önskar hyra utställningen för några månader i stöten. Högst på listan just nu står Düsseldorf, Berlin och Taiwan. 

Från kommunens håll ser man dock inte diskussionen om museets framtid i staden som avslutad. 

– Vi vill jättegärna ha kvar utställningen i Helsingborg och kommer vrida och vända på varenda sten för att det ska bli så. Problemet är att utställningen just nu inhyses i Kulturhotellets lokaler och måste flytta senast den 15 september, då lokalen behövs till annat. Vi hoppas självklart att museet ska hitta något annat ställe att vara på och att vi kan komma överens om ett upplägg som gör det möjligt för oss att hyra utställningen, säger Claes Malmberg, ansvarig för näringslivsutveckling i Helsingborgs stad.

Han menar att det inte är summan på 150 000 kronor som är problemet.

– Nej pengarna har inte med det hela att göra. Vi vill gärna hyra utställningen, men vi kan inte driva den. Det är en privat verksamhet och vi som kommun ska inte gå in och störa det marknaden kan klara själv.  Men vi fortsätter diskussionerna och hoppas och tror på att hitta en lösning. 


Publicerad: 18. augusti 2017 09:56
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Helsingborg

Startsidan just nu