Foto: Mostphotos.com
Foto: Mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Två rullstolsburna personer döda efter fall

Har anmälts enligt Lex Sarah


SKÅNE. Under sommaren har två rullstolsburna personer i Skåne avlidit sedan de fallit handlöst till marken. Båda fallen kommer nu att utredas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det ena fallet inträffade i början av juli på ett särskilt boende i södra Skåne. En äldre kvinna lämnades ensam i sin rullstol för en stund medan personalen kollade till andra vårdtagare. Plötsligt reste sig kvinnan upp ur rullstolen och föll mot marken. En anställd såg vad som höll på att hända och försökte fånga upp kvinnan, men hann inte fram i tid. Kvinnan skadade huvudet och avled två dagar senare på sjukhus.

I mitten av juli inträffade ytterligare ett tillbud, den här gången på ett demensboende i nordvästra Skåne. En vårdanställd körde en rullstolsburen man över en list, vilket fick till följd att mannens fötter fastnade under rullstolen. Mannen föll och bröt nacken. Han avled några dagar senare på sjukhus till följd av sina skador.

Olyckan tros ha orsakats av att den anställde inte hade satt på benstöden på rullstolen, vilket just ska förhindra att fötterna fastnar.

Båda dödsfallen har nu anmälts enligt Lex Sarah till IVO.


Publicerad: 09. augusti 2017 11:46
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Helsingborg

Startsidan just nu