Kvalitetsstämpel ska underlätta bostadsrättsköp

Av
LOKALTIDNINGEN.SE

NORDVÄSTRA SKÅNE/BOSTAD. ?Nu lanseras SBC Boendeindikator, en bedömning av bostadsrättsföreningar på de tre parametrarna fastigheten, förvaltningen och boendemiljön. En förening som uppnår kraven får stämpeln SBC Godkänd.

?Det kan vara klurigt för en bostadsrättsköpare att veta vilka punkter i årsredovisningen som man ska titta på för att få en tydlig bild över hur välskött en bostadsrättsförening är. Genom en ny bedömning och kvalitetsstämpel ska Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) förenkla för både köpare, mäklare och säljare att tolka och förmedla det. Tjänsten SBC Boendeindikator kan användas av alla bostadsrättsföreningar i landet som vill få en bedömning på hur välskött deras förening är med målet att bli SBC Godkända. Indikatorn är avsedd att ge potentiella köpare en indikation på statusen i bostadsrättsföreningen och på fastigheten. Boendeindikatorn agerar också som grund för bostadsrättsstyrelsen att arbeta utifrån för att hitta förbättringspunkter som höjer värdet på lägenheterna samt det upplevda boendevärdet i föreningen.
?– Vi vet att det kan vara svårt för både mäklare, säljare och köpare att bilda sig en tydlig uppfattning om hur föreningen egentligen mår och hur tryggt det är att investera och bo i den. Inte minst nu när det råder nya redovisningsregler för bostadsrättföreningar vilket gör det svårt att bilda sig en uppfattning via årsredovisningen. Därför är märkningen SBC Godkänd ett enkelt sätt att direkt ge ett kvitto på att föreningen håller hög nivå när det exempelvis gäller att sköta underhållet, planera avgiften långsiktigt, ta tag i problem med störande grannar och sköta brandskyddet på ett bra sätt, säger Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC i ett pressmeddelande.

Publicerad 17 February 2015 11:34