Foto: Polisen

Foto: Polisen

Sköt ihjäl bröder – får halverat fängelsestraff

69-åringen döms för dråp även i hovrätten för Skåne och blekinge

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

VALLÅKRA. Idag kom hovrättens dom mot den 69-åring som sköt ihjäl två bröder då de stod på hans tomt och försökte ta sig in i hans hus.
Hovrätten dömer honom, liksom tingsrätten, för dråp, men halverar straffet. Två års fängelse räcker, anser hovrätten för Skåne och Blekinge.
Den 69-årige mannen hade länge trakasserats och hotats av de två unga bröderna, som har varsitt mycket långt brottsregisterutdrag.
När de kom hem till honom och krossade en av rutorna tog han fram sitt gevär och sköt bägge männen. Båda avled av sina skador och mannen greps och anhölls för mord.
Bakom brottet fanns en längre tids trakasserier, där de två bröderna bland annat har misstänkts för att krossat rutorna på mannens bostad.
Den 14 oktober 2015 ringde mannen med panik i rösten till 112 och berättade att männen krossade rutor och höll på att ta sig in i huset.
När den första polispatrullen kom fram drygt en timme senare hittades de båda pojkarna ihjälskjutna.
Alla har varit eniga om de faktiska omständigheterna, men medan 69-åringens försvarsadvokater helt velat fria mannen för att han var livrädd och att det var nödvärn har åklagaren hela tiden hävdat att mannen borde kunnat besinna sig och låtit bli att döda männen. I hovrätten yrkade åklagaren på ett straff på nio års fängelse.Tingsrätten dömde honom till fyra års fängelse för dråp, men hovrätten halverade straffet.
– För att man straffritt ska få använda dödligt våld i en nödvärnssituation krävs att det saknats alternativ för att avvärja angreppet. Eftersom sådana alternativ fanns bedömer även hovrätten det använda våldet som uppenbart oförsvarligt, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter i en kommentar. 
– Vid straffmätningen tar hovrätten stor hänsyn till att 69-åringen helt utan egen skuld försatts i den aktuella situationen och att han inte haft något annat syfte med sitt agerande än att avvärja det angrepp som riktats mot honom, säger Lennart Svensäter.
Minimistraffet är normalt sex års fängelse för dråp, men hovrätten anser att de förmildrande omständigheterna är så stora att man bara dömer ut ett straff som är en tredjedel så långt.

Publicerad 01 February 2017 10:51