Andrée Johansson tillsammans med biträdande polisområdeschef Hans Kjaersgaard, lokalpolischefen för Helsingborg Sven Holgersson och Paul. (Efternamn på yttre personal skrivs inte ut med anledning av hotbild)

Andrée Johansson tillsammans med biträdande polisområdeschef Hans Kjaersgaard, lokalpolischefen för Helsingborg Sven Holgersson och Paul. (Efternamn på yttre personal skrivs inte ut med anledning av hotbild)

Han brottade ner misstänkt – hyllas av polisen

"Det var aldrig någon tvekan från min sida"

HELSINBORG/ÅSTORP. När andra bara stod och tittade på agerade Andrée Johansson och hjälpte en polisman i nöd. Nu hyllas han för sin rådiga insats.
Det var i slutet av 2016 som trafikpolisen Paul skulle kontrollera en motorcykel utan registreringsplåtar på en bensinmack utanför Åstorp. Föraren av motorcykeln var dock inte intresserad av prata och försökte istället köra ifrån platsen.
Han kom dock inte så långt. Flykten slutade med att motorcykelföraren körde rakt in i polisbilen.
I tumultet som utbröt fick polismannen den misstänktes motorcykel över benet. Skadad kämpade han för att hålla kvar den misstänkte som slog vilt omkring sig.
48-årige Andrée Johansson som såg händelsen på håll tvekade inte en sekund när polismannen skrek på hjälp.
–Jag tänkte redan innan det hände att nu smäller det. Jag hörde hur motorcyklisten varvade motorn och satte fart samtidigt som polisen körde in. Sedan hörde jag polisen skrika. Han hade blivit påkörd.
– Jag tänkte bara vad fan gör han med polisen. Sedan tacklade jag ner honom. Det var aldrig någon tvekan från min sida att hjälpa polisen om man säger så, säger Andrée Johansson under fredagens ceremoni tackades för sin rådiga insats av biträdande polisområdeschef Hans Kjaersgaard, lokalpolischefen för Helsingborg Sven Holgersson och trafikpolis Paul.
– Det kändes riktigt riktigt trevligt att uppmärksammas på det viset även om jag bara gjorde det som de flesta andra också skulle ha gjort, säger han.
Efter kaffe och kaka fick Andrée ta emot en plakett, blommor och 1 000 kronor som tack.
– Det är fantastiskt med en engagerad allmänhet. Tidigare har det inte hört till vanligheterna att vi uppmärksammar insatser på detta vis med en ceremoni och plakettutdelning. Det är dock något som vi ska börja med i större utsträckning, säger Rickard Glantz, pressinformatör för Helsingborgspolisen.
Trafikpolisen Paul skadades i samband med händelsen och Andrée har funderat mycket över hur det gick för honom.
– Dagen efter händelsen kom en av hans kollegor hem till mig och överlämnade en biocheck och en middag. han berättade då att Pauls ledband gått av och det fanns risk för hans karriär. Det kändes skönt att träffa honom igen i fredags och se att han åter var på benen, säger Andrée.

Publicerad 22 May 2017 12:08