Toy Worlds grundare Allan och Maria Gutheim.

Toy Worlds grundare Allan och Maria Gutheim.

Leksaksmuseum flyttar – kritiserar kommunen

"Jag är besviken på kommunen"

Av
Gustav Persson

HELSINGBORG. Leksaksmuseet Toy World har bestämt sig för att lämna Helsingborg. Detta efter att man inte känner sig nöjd med stödet man fått från Helsingborgs stad.
Toy World har bestämt sig. Det blir ingen fortsättning i Helsingborg för leksaksmuseet. Efter fyra år i staden stänger man den 13 augusti.
– Det saknas barnfamiljer i city. För att få dit dem måste man ha något att erbjuda. Det finns flera anledningar till att det är svårt att locka barnfamiljerna dit. Det är till exempel svårt att ta sig in till stan och sen parkera enkelt, nära och billigt. Jag har pratat med folk som bor i Helsingborg men inte varit inne i city på tio år. Då är något fel, säger Allan Gutheim som driver verksamheten.
Museichefen inte nöjd med kommunens satsningar på upplevelser i city. Enligt honom fokuserar man bara på restauranger och konferenser.
– Jag är besviken på kommunen eftersom vi har kontaktat säkert ett 20-tal tjänstemän och politiker. Många har inte ens brytt sig om att svara. Det är en besvikelse. Man tycker att de bör reagera när de förlorare en attraktion.
Museet har letat efter lokaler utanför stan. Men inte kunnat hitta något som passat.
– Det finns många lokaler men de har hyror som vi inte kan bära. Då måste fastighetsägaren vilja stötta verksamheten eller att kommunen går in.
Allt tyder nu på att Toy World gjort sitt i Helsingborg.
– Toy World kommer att fortsätta men exakt var kan jag inte säga. Vi håller på och diskuterar med några orter. Det är synd. Vi har annars trivts i Helsingborg där vi också bott.
Håkan Sturesson är ansvarig för näringslivsservice i Helsingborg och har haft en del kontakt med Toy World. Han håller inte med om att kommunen inte stöttat.
– Vi har försökt så gott vi kunnat men har inte möjligheten till specifika stöd. Vi hjälpte dem till exempel med kontakt med kulturförvaltningen så att de skulle finnas med på kulturkortet.
Sturesson håller inte heller med om att man bara satsar restauranger och konferenser i city utan menar att man vill förena många olika upplevelser.
– Det är givetvis tråkigt att de väljer att lämna city.

Publicerad 20 July 2017 06:00