På bild från vänster: Allan Gutheim, Kire Skoglund samt Maria Gutheim, som driver verksamheten ihop med Allan Gutheim. Foto: Privat

På bild från vänster: Allan Gutheim, Kire Skoglund samt Maria Gutheim, som driver verksamheten ihop med Allan Gutheim. Foto: Privat

Klart:

Toy World räddas kvar i Helsingborg

HELSINGBORG. Leksaksmuséet Toy World var nära att flytta till annan ort efter missnöje med Helsingborgs stad. Nu står det klart att en privat fastighetsägare går in och räddar kvar muséet i staden trots allt.

Det var förra månaden som Lokaltidningen skrev om att de som driver Toy World hade beslutat för att stänga ner verksamheten och flytta till en annan kommun. I förra veckan stängde verksamheten som höll till på Kullagatan i centrala Helsingborg så ner.   

– Det saknas barnfamiljer i city. För att få dit dem måste man ha något att erbjuda. Det finns flera anledningar till att det är svårt att locka barnfamiljerna dit. Det är till exempel svårt att ta sig in till stan och sen parkera enkelt, nära och billigt. Jag har pratat med folk som bor i Helsingborg men inte varit inne i city på tio år. Då är något fel, sa Allan Gutheim på Toy World till Lokaltidningen i juli.

Museichefen sa att man inte var nöjd med kommunens satsningar på upplevelser i city. Enligt honom fokuserar man bara på restauranger och konferenser.

Museet letade efter lokaler utanför stan. Men hittade inget som passade.

– Fast vi ville verkligen stanna i Helsingborg, säger Allan Gutheim.

Efter att ha läst om fallet i tidningen reagerade den privata fastighetsägaren Kire Skoglund. Han hörde av sig till museet och berättade att han ägde en tom lokal bredvid Tropikariet på Hävertgatan. Ett erbjudande som Toy World nappade på.

– Vi är jätteglada att detta kunde få en så positiv upplösning, om än oväntad. Vi trivs ju verkligen i Helsingborg och det var vår stora ambition att stanna. Nu blir vi kvar men slipper alla bekymmer inne i city. Dessutom blir lokalen 50 procent större än den tidigare så utrymme finns både för mer utställning och fler aktiviteter. Det ska bli riktigt spännande med en nystart och vi är väldigt tacksamma mot Kire Skoglund som gör detta möjligt, säger Allan Gutheim.

Nu är planen att kunna öppna i de nya lokalerna i januari nästa år.

– Det är det vi hoppas på, säger han.

Fastighetsägaren Kire Skoglund säger så här i ett pressmeddelande.

– Helsingborg har inte råd att tappa familjeattraktioner, vi behöver snarare fler än färre. Så jag upprördes över att staden inte kunnat hjälpa Toy World. Nu får de en perfekt plats där de tillsammans med Tropikariet kan bli den självklara utflykten för alla barnfamiljer och turister. Vi kommer att investera en hel del för att få detta till en toppattraktion.

Publicerad 17 August 2017 16:07