Här kör polisbussen rakt mot folkmassan

"Ett beteende som måste fördömas"

Av
Gustav Persson

FOTBOLL. På en mobilfilm som blivit viral ser man hur en polisbuss flera gånger kör mot en folkmassa utanför Olympia i samband med matchen mellan Helsingborgs IF och Gais. Många har upprörts av polisens agerande men polisen själv slår från sig kritiken.

Dagen efter matchen mellan Helsingborgs IF och Gais blev en mobilfilm utanför Olympia viral. På filmen ser man hur en polisbuss flera gånger kör in i en folkmassa med HIF-supportrar och att stämningen blir väldigt upprörd.

Under måndagen publicerade också Kärnan, HIF:s officiella supporterklubb, ett uttalande om händelsen.

 ”Med vilken värdighet kör du en bil in i en folkmassa? Det är ett beteende som måste fördömas oavsett sammanhang, men dess sammanhang måste också förstås.”, skriver man.

Enligt Kärnan är det inte första gången man blir behandlade på liknande sätt av polisen och menar att det finns ett systemfel.

"Sannolikt såg inte polismannen bakom ratten något fel i sitt beteende, han såg det som att han gjorde sitt jobb. Vad som betydde något var inte människorna han körde emot utan det mycket mer abstrakta syftet, "att upprätthålla tryggheten". Men varken för de personer som riskerar att bli påkörda av en polisbil eller genom det missnöje mot polisen som detta för med sig blir tillvaron tryggare."

Filmen har fått stor uppmärksamhet och många har blivit väldigt upprörda över polisen agerande. Nu har polisen i nordvästra Skåne själv publicerat en kommentar om det hela på sin Facebook-sida där man menar att videon bara visar en ”mycket begränsad bild av händelseförloppet”.

– Det skulle förvåna mig mycket om vår polispersonal handlat felaktigt. Istället agerade poliserna mycket proffsigt under ett regn av stenar och så kallade "bangers" från olika grupperingar, säger lokalpolischef Sven Holgersson som var kommenderingschef under insatsen vid Olympia.

Enligt Holgersson gjordes flera försöka att angripa polisen och en polis ska ha skadats vid en stenkastning. Att polisen skulle ha provocerat fram oroligheterna håller han inte med om.

 – Jag köper inte att en del röster på internet påstår att polisen provocerade fram "bråk". Vi är där för att hålla ordning så vanliga medborgare kan få ta del av fotboll och sköta säkerheten för alla helsingborgare och besökare. Jag är mycket nöjd med polisinsatsen som genomfördes under söndagen

Polisen skriver att en utvärdering av insatsen kommer att göras internt och att en utredning av matchen och ordningsstörningarna kommer att göras tillsammans med HIF och Helsingborgs stad. Man skriver också att den som upplever att brott begåtts vid tjänsteutövning ska anmäla det.

 

Publicerad 22 August 2017 08:58