Jesper Lange (i mitten) sköt in segermålet senast det begav sig. Ikväll ställs Trelleborgs FF mot Helsinborgs IF i säsongens andra skånederby i Superettan. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Jesper Lange (i mitten) sköt in segermålet senast det begav sig. Ikväll ställs Trelleborgs FF mot Helsinborgs IF i säsongens andra skånederby i Superettan. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Slaget om Skåne:

"Tappar ogärna sex pinnar"

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. På tisdag kväll smäller det när två skånska giganter gör upp om viktiga poäng på Sveriges sydligaste fotbollsarena. Trelleborgs FF drabbar samman mot Helsingborgs IF i kampen om viktiga poäng i den allsvenskan jakten.

– Det här är årets match för oss. Ett derby som betyder otroligt mycket, inte minst i kampen om toppstriden i Superettan, säger Mattias Kronvall, klubbdirektör i Trelleborgs FF.

TFF med tre raka vinster och full pott i sex av de sju senaste matcherna, ställs mot ett mer vacklande HIF. En poäng skiljer lagen som nosar Falkenbergs FF i baken om en kvalplats. Under måndagen hade över 3 000 biljetter sålts till Skånederbyt på Vångavallen. Mattias Kronvall räknar med en rejäl publikfest, även fast rekordet från 2004 mot Malmö FF (9 843 åskådare) inte lär bräckas.

– Kansliet har blivit nedringt idag av folk som vill köpa biljetter. Jag hoppas på runt 5 000 och allt där över är en ren bonus för oss. Det var länge sedan vi anordnade en så här stor match och det vore ju underbart att nå kring

5 500. Men något rekord lär vi nog inte slå, konstaterar Kronvall, som själv lirade i TFF tiden då publikrekordet slogs.

Redan i skrivande stund har derbymatchen blivit årets publikfest. 2802 tog sig till Vångavallen i förlustmatchen mot Gefle i somras. En siffra som redan passerats i förköpet.

I årets premiär möttes lagen på Olympia där HIF drog längsta strået efter sent mål av Jesper Lange. Trelleborgs klubbdirektör minns själv hur tufft TFF hade det borta, men att desto fler skalper togs hemma, under sin egen aktiva spelarkarriär.

– Jag är inte den som vill gissa hur det går, men en sak är säker. Vi tappar ogärna sex pinnar mot Helsingborg under samma säsong, säger Kronvall, som hoppas att skyttekungen Salif Camara Jönsson är redo för spel efter sin senaste skada.

– Vi tar beslutet imorgon (läs idag). Salif betyder mycket för oss, inte minst med sitt målsinne och ledarskap. Samtidigt har vi fler andra offensiva spetsar i laget om han inte kan spela.

Helsingborgs IF åker söderut med två raka vinster i bagaget. Dessutom är Mikael Dahlberg tillbaka i truppen.

– Vi är precis i början av det som vi hoppas ska kunna bli en svit av vunna matcher. Om vi vill ha en position högre upp i tabellen behöver vi bygga upp dessa sviter. Bakom oss har vi lite blandade resultat. Tittar man på TFF har de radat upp segrar i sina sju-åtta senaste matcher, tror jag. Detta är dock extra krydda för oss, vi får se om något av lagen får till ett trendbrott – positivt för oss och negativt för dem, säger HIF-tränaren Per-Ola Ljung till klubbens hemsida.

Avspark för Skånederbyt är klockan 19 och för den som inte kan ta sig till Vångavallen går matchen att se på TV4 Sport.

Superettan

Både Trelleborgs FF och Helsingborgs IF jagar topplagen i Superettan och en chans att nå Allsvenskan.

KOLLA HÄR hur den aktuella tabellen ser ut.

Publicerad 28 August 2017 06:00