Krönika:

Skånsk handboll skiner som aldrig förr

Av
Gustav Persson

KRÖNIKA. Hösten är här och handbollen på väg att studsa igång. Det är bara att plocka fram solglasögonen. Skånsk handboll skiner som aldrig förr.
Det är inget nytt och egentligen inte särskilt mycket att snack om: Skåne är Sveriges bästa handbollsregion. I det flesta andra sporter hade ett sånt påstående förmodligen provocerat mängder av supporterar i vårt avlånga land. Nu tror jag på sin höjd att några försynta göteborgare viftar med en hand för att lämna in en pliktskyldig protest.

För det är inte helt enkelt att säga emot. Om vi struntar i landslagen, dit de skånska klubbarna år efter år fortsätter att slussa in spelare, och istället fokuserar på SHE och Handbollsliga.

I våras var fyra av de åtta slutspelslagen i Handbollsligan från Skåne. Ettan och tvåan i tabellen kom från vårt kära landskap och när det var dags för semifinaler var fortfarande 50 procent av lagen från landets sydligaste del. Och tillslut tog IFK Kristianstad hem klubbens tredje raka SM-guld och befäste sin position som överlägsna i Sverige.

Hur det gick på damsidan? Copy, paste: Tre lag till slutspel och två av dem gjorde upp i semifinal innan det var det dags för H65 Höör att göra det omöjliga när man slog giganterna Sävehof (med åtta raka SM-guld) i finalen och med det gjorde de den här krönikan väldigt okontroversiell. Skåne är bäst.

Visst går det att peka på att Team Eslöv hade ett tufft år och att IFK Ystad var chanslösa i Handbollsligan. Samtidigt: OV Helsingborg tog klivet upp till Handbollsligan och är bättre förberedda för omställningen än Ystad och kommer, med absolut största sannolikhet, inte ha samma galna otur med skador som IFK.

Det finns inte heller något som talar för att skåningarna kommer att slå av på takten. IFK Kristianstad kommer som vanligt vara storfavoriter till SM-guldet, Lugi, Ystads IF och HK Malmö kan alla utmana samtidigt som Helsingborg med sitt truppbygge blir en spännande nykomling.

På damsidan vet vi numera att Sävehof inte är oslagbara och både H65 Höör och Lugi lär vara sugna på att åter bevisa det.

Sommaren är slut och vi är på väg in i den mörka delen av året. För skånsk handboll lär dock inte de kommande månaderna bli särskilt ruggiga.

Publicerad 31 August 2017 06:00