Mats-Ola Schulze, klubbdirektör i Helsingborgs IF. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Mats-Ola Schulze, klubbdirektör i Helsingborgs IF. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

HIF inte jämställt - får ändå kommunala pengar

Helsingborgs IF har inga planer att starta flickverksamhet

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. De har fått sex år på sig. Fortfarande har Helsingborgs IF inte startat flickverksamhet i föreningen. Nu riktas kritik från kommunpolitiker att HIF inte uppfyller sitt jämställdhetskrav för att få ersättning. Kritik som klubben slår ifrån sig.

– Vi jobbar med att få fler flickor att intressera sig för sporten, säger klubbdirektör Mats-Ola Schulze, till Helsingborgs Dagblad.

Schulze menar att HIF i grunden är en pojkförening men vill hjälpa till att lyfta tjejfotbollen i regionen. Därför inleddes ett samarbete med Stattena IF och Helsingborgs fotbollsallians (HFA) tidigare i år. Men det räcker inte menar kommunpolitikerna. Enligt Helsingborgs Dagblad har HIF fått kommunala bidrag på 375 240 kronor utöver ett billigare hyresavtal på Olympia. Allt detta till en förening som varken erbjuder fotboll för flickor eller damer.

– Alla föreningar som har stöd från det allmänna ska ha jämställd verksamhet, säger Maria Winberg Nordström (L), till tidningen.

– Har man stöd från det allmänna ska man också erbjuda fotboll för tjejer. Sen är det upp till Helsingborgs tjejer att tacka ja eller nej. Det ska inte vara så att föreningarna i Helsingborg reglerar vilka föreningar som flickor ska kunna välja. Det måste ju vara upp till varje enskild flicka att välja, menar hon.

Tjejfotbollens vara eller icke vara i Helsingborgs IF är oviss. Men Mats-Ola Schulze menar ändå att klubben vill stärka fotbollen för flickor och damer och att det mycket väl kan bli tjejverksamhet i föreningen.

– I år har HIF tydligt gått in för att adressera flick- och damfotboll. Tjejer som vill spela fotboll här på Olympia har ett bra alternativ i Stattena "powered by HIF".

Publicerad 08 September 2017 12:00