Foto: Jeremie Poirier

Foto: Jeremie Poirier

Insänt:

Nordfront spraymålar Helsingborg

INSÄNT. För sju år sedan träffade jag en svensk kvinna utomlands, vi förälskade oss i varandra och efter att vi rest runt i världen bosatte vi oss i Helsingborg och gifte oss. Idag är jag svensk medborgare, pratar svenska så ofta som möjligt och spenderar varje dag med att hjälpa lokala entreprenörer att växa deras företag.

För lite mer än en vecka sedan så jobbade jag några timmar från lobbyn på Malmö Live! Vid ett tillfälle så kom några hundra skolbarn i kanske 7-8 årsåldern in i rummet. När jag såg dem korsa rummet, samtidigt som de låtsades vara dinosaurier, la jag märke till hur olika de var.

De representerade så många olika nationaliteter, vissa kom från familjer med ursprung i Sverige och vissa var första generationens svenskar. De hade nästan varje hudfärg som finns och jag kan tänka mig att de hade olika religioner och olika övertygelser. När de pratade med varandra, så fritt utan fördomar och intolerans tänkte jag - det här är Sveriges framtid. Detta är de människor som kommer att leda vårt land en vacker dag och de kommer att vara mer öppensinnad, generösa och välkomnande än någon generation innan dem. De kommer att vara bättre än oss, tänkte jag, precis som vi alltid hoppas att varje ny generation kommer att bli.

Några dagar senare när jag och min fru gick med hunden genom parken nära vårt hem i Helsingborg, möttes vi av väggar täckta av graffiti som heilade den neo-nazistiska gruppen Nordfront. Det här är en grupp som är emot allt det moderna Sverige står för. De står för vit makt, ett stängt Sverige utanför EU och begränsad press.

Detta är inte Sveriges framtid. Det kan inte vara möjligt att gå bakåt i utvecklingen. Vägen framåt för Sverige är att jobba tillsammans, att utveckla vårt politiska system och samhällsramverk och att ge alla i Sverige lika villkor.

Rädsla, överlägsenhet och förstörelse av någon annans egendom är en väg till misslyckande. Sverige är ett land som styrs av principer om öppenhet, jämställdhet och välfärd för alla som bor i vårt land. Det är ett land där våra delade värderingar och politiska beslut är skapade och antagna baserade på intellekt och fakta och inte på feghet eller tanklöshet.

Inget land kommer någonsin vara perfekt men dagens Sverige är ett sken av ljus i en ibland mörk och förvirrad värld. Vårt sätt att leva, vår individualism, vår liberalism är sedd som en förebild, en moralisk kompass av människor i andra länder.

Vi Svenskar slåss för jämställdhet, möjligheter och allas rätt att leva ett gott liv i landet som vi kallar vårt hem. Vi kommer inte vara ett land som fogar oss efter hat och misstänksamhet.

Nordfront kan spraymåla våra byggnader, de kan marschera på våra fridfulla gator men vi har också en röst, vi kommer också att höras. Vi kommer att vara högre, vi kommer att vara starkare och vårt samhälle kommer att fortsätta att sträva för öppenhet, vänlighet och egalitarianism.

Jeremie Poirier

Om skribenten: Jeremie är en svensk-kanadensare bosatt i Helsingborg. Han jobbar med att stödja snabbväxande bolag och som volontär på ett lokalt integrationsprogram för nyanlända.

Publicerad 15 October 2017 06:00