Foto: mostphotos.com

Foto: mostphotos.com Foto: mostphotos.com

Expert:

"Metoo-kampanjen kommer att skaka om vårt samhälle"

Bilden av Sverige som världens mest jämställda land håller på att raseras

SVERIGE. Hashtagen #metoo har fått en lavinartad spridning. I Sverige har en rad kända profiler anklagats för sexuella övergrepp och allt fler kvinnor vittnar om flera års trakasserier. Bilden av Sverige som världens mest jämställda land håller på att raseras.

Av
Andreas Holm

– I Sverige slår vi oss för bröstet att vi är världens mest jämställda land. Allt det där faller nu. Den bilden har verkligen knäckts och jag tror metoo-kampanjen kommer att skaka om vårt samhälle, säger Monika Edgren, professor i genusvetenskap vid Malmö högskola, som forskat om sexuell diskriminering och sexuellt våld.

Metoo-kampanjen startade i USA för över tio år sedan men har fått stor uppmärksamhet under hösten världen över.

I Sverige genomfördes en rad manifestationer i oktober och den senaste tiden har flera yrkesgrupper som bland annat musiker, skådespelare, teknikbranschen och jurister gjort uppror. Även akademikerna, studenter och forskar, höjer nu rösterna och snart går även journalister ut med sina berättelser.

– Jag har turen att aldrig varit med om det på min arbetsplats, men det är bra att även min bransch och flera andra agerar, säger Monika Edgren.

Inget tyder på att vågen är på väg att ebba ut. Snarare tvärtom. Monika Edgren tror kampanjen kommer att spridas och hoppas att fler män vågar träda fram.

– Jag önskar att fler män vågar berätta, för det finns ett stort mörkertal av män som utsätts för sexuella trakasserier. Det krävs mycket av en kvinna att berätta, men det krävs ännu mer av en man i dagens samhälle, menar professorn.

Det kommer att krävas tvång och nolltolerans

Samtidigt säger Monika Edgren att kampanjen överraskat henne.

– Den kraft som kampanjen fått har förvånat mig. Det har blivit en massiv kampanj som berör många människor. Jag hade heller inte kunnat föreställa mig de grova övergrepp som många kvinnor gett i sina berättelser.

Genom facebookkampanjen har tusentals kvinnor trätt fram och berättat hur de utsatts för olika former av övergrepp. En rad kända profiler har anklagats och även på arbetsplatser har allt från chefer till medarbetare satts under utredning. I ett upprop som samlar vittnesmål från personer inom kommunikationsbranschen står det till exempel att läsa: "Målet att förändra vår bransch till det bättre och ge en tydlig bild av den sexistiska kultur som tyvärr förekommer på alltför många byråer. Enough is enough."

Hur ska problemen lösas?

– Inte genom lagstiftning, för det finns redan ett tillräckligt och bra ramverk. Däremot kan kampanjen leda till en normförändring i samhället. Det kommer krävas tvång och nolltolerans för sexuella trakasserier på arbetsplatserna och bland allmänheten.

Det blir inte gjort över en natt menar Monika Edgren.

– Nej, det kommer att ta tid. När det gäller yrkesbranschen krävs mer av cheferna som måste fatta mod, sätta ned foten, och aldrig acceptera detta beteende.

Finns det en risk att det rinner ut i sanden, att ingen tar trakasserier och övergrepp på allvar efter en tid?

– Nej, jag tror detta kommer att spridas mer. Det räcker tyvärr inte att enskilda människor berättar om övergrepp, det krävs att större grupper som yrkeskårer gör gemensamt uppror. Arbetsgivarna och samhället kan inte se förbi detta längre.

FAKTA om #metoo

#metoo-kampanjen startades av amerikanskan Tarana Burke för ett decennium sedan. I höstas tog hashtagen fart då flera kvinnor i USA gick ut med anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkter mot filmproducenten Harvey Weinstein.

Till Sverige spred sig kampanjen snabbt, där flera kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier på sociala medier. I oktober genomfördes också flera manifestationer på gator och torg i landet.

Även flera branscher har gått ut i uppror där decennier av sexövergrepp offentliggjorts.

Journalister: #deadline

Skådespelare och teater: #tystnadtagning

Opera- och konsertbranschen: #visjungerut

Musiker: #närmusikentystnar

Politiker: #imaktenskorridorer

Restaurangbranschen: #vikokaröver

Teknikbranschen: #teknisktfel

Jurister: #medvilkenrätt

En rad uppror är på gång, bland andra:

Svenska hårdrocksscenen: #KillTheKing

Idrottsbranschen: #timeout

De som arbetar inom skolan: #ickegodkänt

Dansare: #tystdansa

Sångare: #visjungerut

Elever i skolan: #tystiklassen

Vården: #nustickerdettill

Vård och omsorg: #metoovoo

Bilskollärare: #stopplikt

Fackförbunden: #inteförhandlingsbart

Socialarbetare: #orosanmälan

Gymnasieelever: #rackupphanden

Transport: #banaväg

Florister: #taggarnautåt

Försäkring: #påvåravillkor

Akademiker: #akademetoo

Kyrkan: #vardeljus

Läkare: #utantystnadsplikt

It: #felfil

Publicerad 22 November 2017 09:22