Duvan Oskar vägrar lämna Peter – nu riskerar han att bli omhändertagen

”Släpps han ut flyger han bara hem igen”

HELSINGBORG. Duvan Oskar är inte riktigt som andra duvor. Som unge ramlade han ur boet och skadade sig. Han fick då hjälp av familjen Rawling, som vårdade honom till hälsa igen. Efter det har han vägrat att lämna familjen. Nu riskerar han att bli omhändertagen av länsstyrelsen.

– De vill att han kommer till ett rehabiliteringscenter. Det vill inte vi. Han har redan levt längre än de flesta duvor av hans art. Att han ska behöva spendera sin ålderdom i en bur, bland människor han inte känner, känns grymt, säger Peter Rawling.

Vid upprepade tillfällen har Peter och hans fru försökt släppa tillbaka Oskar i det fria.

– Vi har släppt honom både vid Söderåsen och Råå, men varje gång vi försöker flyger han hem igen. När vi kommer tillbaka med bilen sitter han redan på balkongräcket och väntar.

Efter upprepade försök att släppa tillbaka duvan i det vilda gav familjen upp.

Till en början fick ”Oskar”, som är en så kallad stadsduva,, bo på balkongen, men när att han ideligen knockade huvudet mot rutan i sin kamp att komma in, öppnade Peter och hans fru dörren för honom.

Varje gång vi försöker sitter han på balkongräcket och väntar när vi kommer hem igen

– Numer får han komma in. Han släpps ut varje dag så att han får flyga fritt, sedan återvänder han på kvällen.

I över fem år har Oskar ”bott” hos familjen Rawligs, men nu riskerar han att flyttas, på vad som Peter betecknar som ålderns höst.

– En duva blir mellan fem och sju år gamla, så han lever snart på övertid. Det är för sent att rehabilitera honom nu, säger han.

Men länsstyrelsen tycker annorlunda.

När lägenheten i Helsingborg skulle renoveras fick bostadsbolaget höra talas om duvan av några målare. De kontaktade då länsstyrelsen som nu beslutat att Oskar måste flytta.

– Vi har ansökt om dispens för att få ha kvar honom den tid han har kvar, men länsstyrelsen menar att han måste rehabiliteras. Hur nu det ska gå till. De kommer inte kunna släppa ut honom för då flyger han bara ”hem” igen, säger Peter Rawling, som tagit hand om ett antal fåglar genom åren.

– Vi har haft en räddningsaktion där vi tagit hand om skadade fåglar. Vi blev därför tillfrågade om vi kunde ta hand om duvungen. Det var aldrig vår mening att göra Oskar till ett sällskapsdjur. Efter ett par veckor hos oss försökte vi släppa honom första gången, men han har vägrat lämna.

Petra Hultgren, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen förstår att familjen Rawlings inte gjort duvan tam med flit. Trots det står beslutet fast.

– Det här är inte gjort av illvilja på något sätt. Duvan är i gott hull och har fått foder och annat, men det är ett vilt djur och man får inte hålla vilda djur instängda som sällskapsdjur. Hade duvan bott utomhus på balkongen och kunnat flyga helt fritt vore det annorlunda, säger hon till Kvällsposten, som var först att berätta om Oskars öde.

Publicerad 01 December 2017 06:25