Mostphotos.com

Slut med surfande under bilfärd – ny lag förbjuder telefonen i handen

Händerna ska vara på ratten – inte mobilen

SVERIGE. Från och med den 1 februari 2018 kommer det inte längre att vara tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning under bilfärd. I alla fall inte om man håller telefonen i handen.

”Man får inte hålla på och fippla med luren när man är ute och kör”. Det budskapet vill infrastrukturminister Tomas Eneroth förtydliga genom den ändring av trafikförordningen, som regeringen antog under torsdagen.

Enligt dagens regelverk från 2013 är det tillåtet för förare att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara.

Ändringen av trafikförordningen, som kommer börja gälla 1 februari 2018, innebär att förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

Publicerad 01 December 2017 12:37