Harriet Kyolaba bjuder in ensamma till att fira jul den 21 december. Foto: Privat

Harriet Kyolaba bjuder in ensamma till att fira jul den 21 december. Foto: Privat

Hon bjuder 150 ensamma människor på julfirande

"Det var en dröm för två veckor sedan, nu är det på riktigt"

HELSINGBORG. Ingen ska vara ensam över julen. Det menar Larödsbon Harriet Kyolaba som bjuder in ensamma till julfirande. Det blir mat, dans, sång och julklappar till barnen.

Av
Andreas Holm

– Jag har länge velat göra detta och ångrar att jag inte gjort det tidigare. Det var en dröm för två veckor sedan, nu är det på riktigt, säger Harriet Kyolaba.

Den 21 december vankas julfirande i Oxhallen på Bredgatan i Helsingborg, som Harriet får hyra kostnadsfritt. Redan har hon ordnat gospelkör och kaffe till firandet. Mer blir det tack vare flera hjälpsamma människor.

– Herregud, vilka härliga människor det finns. Många har hört av sig och ställer upp, både med matlagning, bakning och bidrag till julklappar.

Harriet Kyolaba fick först nej av stora matvarukedjor när frågan ställdes om de ville bidra med mat. Då tänkte hon om och skapade ett evenemang på Facebook. Där har kommentarerna strömmat in från många som vill ställa upp och hjälpa till i detta behjärtansvärda evenemang.

– Nu finns inga undanflykter. Jag har tänkt på detta i fem år, men har alltid skyllt på att jag arbetat och inte haft tid. Nu när jag är hemma med min sex månader gamla son och kände jag att tiden var inne.

Här dömer vi ingen, alla är välkomna

En del fattas men mycket är sådant som ändå ska ordnas ett par dagar innan julfirandet, bland annat mat och julgran.

– Jag tar tacksamt emot allt. Det som blir över kommer skänkas till hemlösa och barnsjukhus.

Förhoppningen är att flera ensamma människor vill fira jul i Oxhallen. 150 personer får plats och allt är gratis.

– Här dömer vi ingen, alla är välkomna. Att vara ensam är inget att skämmas för. Alla har olika anledningar att vara ensamma, men jag tycker inte man ska vara själv kring julen, säger Harriet Kyolaba.

På julfesten serveras julmat och bjud på levande musik, julklapp till barnen och lotto för de vuxna. Ingen alkohol serveras under kvällen och man får heller inte vara påverkad av droger eller alkohol.

Harriet Kyolaba genomför evenemanget helt gratis och ideellt för att skapa en härlig julstämning. Men hon har ett krav.

– De som kommer på julfirandet får betala. Med att ge mig en kram, säger hon med ett hjärtligt skratt.

Publicerad 03 December 2017 07:00