Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, är kritisk mot bristande säkerhet på byggarbetsplatserna i landet.

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, är kritisk mot bristande säkerhet på byggarbetsplatserna i landet. Foto: Pressbild

Facket larmar:

Utbrett slarv på byggarbetsplatser

Nio av tio undersökta byggarbetsplatser bryter mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter

INRIKES. Extra skyddsronder som Byggnads har gjort visar på utbrett slarv med att skydda anställda mot vibrationsskador. Nu kräver Byggnads att sanktioner införs mot de arbetsgivare som inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter på.

Av
Andreas Holm

– Det är inte värdigt Sverige av idag att arbetares hälsa och liv offras på grund av slarv eller okunskap från arbetsgivarna. Vi på Byggnads kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar att följa de föreskrifter som finns för vibrationsskador och sanktioner måste införas mot de arbetsgivare som inte gör det., säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm, i ett pressmeddelande.

Under den nationella Arbetsmiljöveckan i oktober genomförde förbundet 1 200 extra skyddsronder på både stora och små byggföretag. I stort sett varje arbetsplats hade brister.

9 av 10 arbetsplatser slarvade i rutinerna kring vibrationsskador. Enligt Arbetsmiljöverket arbetar varje dag omkring 400 000 människor inom byggbranschen med vibrerande verktyg och maskiner i mer än två timmar. Varje år drabbas cirka 100 personer av vibrationsskador. Personen kan inte längre skilja mellan kallt och varmt och händerna helt domnar bort. Ofta är skadorna permanenta, uppger Byggnads.

En säker arbetsplats är arbetsgivarens ansvar.

"Ett stort problem är att de som slarvar med skyddet inte riskerar några påföljder. Inga böter eller andra sanktioner.", skriver Byggnads i sitt pressmeddelande.

Johan Lindholm tror att tuffare sanktionera skulle leda till bättre säkerhet.

– Hundra byggnadsarbetare per år ska inte behöva sluta i branschen och vara skadade för livet. Här måste det bli ändring, säger Johan Lindholm.

Publicerad 05 December 2017 10:00