Regionpolitikern Christer Sörliden (L) efterlyser hjärtstartare på de skånska pågatågen och regionbussarna.

Regionpolitikern Christer Sörliden (L) efterlyser hjärtstartare på de skånska pågatågen och regionbussarna. Foto: Pressbild/Mostphotos.com

Fråga om hjärtstartare på pågatåg och bussar ska utredas

Regionalpolitiker: ”Det är otroligt viktigt att det finns”

SKÅNE. SJ:s tåg har det, liksom Öresundstågen. Men några hjärtstartare finns varken på pågatågen eller regionbussarna. Det vill Liberalernas Christer Sörliden ändra på. Nu utreds frågan om hjärtstartare i den kollektiva trafiken.

Av
Andreas Holm

– Det är otroligt viktigt att det finns. En hjärtstartare räddar liv, säger Christer Sörliden, ledamot i regionfullmäktige.

Han har själv varit med om att rädda en människas liv ombord på ett SJ-tåg. På väg hem från Stockholm, när tåget precis lämnat Hässleholms centralstation, fick han plötsligt höra hur en kvinna ropade.

– Hon frågade en man hur han mådde och kort efteråt ropade hon på hjälp. Mannens hjärta hade stannat. Han hade börjat bli blå och jag började med hjärt-och-lungräddning. Under tiden stannades tåget, ambulans larmades och en tågvärd hämtade en hjärtstartare, berättar Christer Sörliden.

Tack vare hjärtstartaren gick mannens liv att rädda. Efter händelsen började Christer Sörliden fundera på om hjärtstartare fanns på alla tåg och bussar. Han arbetar själv som badmästare på Högevallsbadet i Lund, som är utrustat med flera hjärtstartare. På väg från hemmet i Allerum till jobbet i Lund hamnade Christer Sörliden på ett pågatåg.

– Jag frågade en tågvärd om det fanns en hjärtstartare ombord. Det fanns det inte. Då började jag tänka att om både Öresundstågen och SJ har det borde väl det finnas även på regiontrafikens tåg och bussar.

I förra veckans regionfullmäktigemöte ställde därför Christer Sörliden frågan direkt till kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö, som nu gett sina tjänstemän i uppdrag att se över möjligheten att ha hjärtstartare även där.

– Min ambition är att vi ska ha hjärtstartare i kollektivtrafiken. Men när de kan vara på plats vet jag inte ännu. Det kan mycket väl bli en åtgärd som genomförs under några år, säger Stefan Svalö i en intervju med SVT Nyheter.

Hjärtstartare finns idag på bland andra SJ- och Öresundståg.

Hjärtstartare finns idag på bland andra SJ- och Öresundståg. Foto: Mostphotos.com

Publicerad 07 December 2017 04:00