Två av tre arbetar i sin hemkommun enligt statistik från SCB. I Skåne pendlar istället de flesta till annan ort.

Två av tre arbetar i sin hemkommun enligt statistik från SCB. I Skåne pendlar istället de flesta till annan ort. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Skåne sticker ut: Fler pendlar till sina arbeten

Två av tre i hela landet arbetar i sin kommun enligt ny statistik - men många skåningar jobbar på annan ort

SKÅNE. 66 procent av de som förvärvsarbetar i Sverige jobbar i sin hemkommun. I Skåne pendlar desto fler. I 16 av de 33 skånska kommunerna pendlar de flesta till arbete i andra kommuner. I bland annat Lomma och Staffanstorp arbetar knappt en tredjedel i hemkommunen. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Av
Andreas Holm

– Arbetsmarknadsregionerna är större kring storstäder och mindre i glesare områden. Det ska löna sig att pendla, så det handlar om avstånden som man kan nå inom rimlig tid, säger Erika Sandow, kulturgeograf och forskare vid Umeå universitet till nyhetsbyrån Siren.

Förutom Lomma och Staffanstorp är det bara knappt en tredjedel av invånarna i Burlöv, Svedala och Kävlinge som arbetat i hemkommunen.

Däremot arbetar de flesta som bor i Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Simrishamn och Hässleholm på hemorten. De fem kommunerna är de enda i Skåne som ligger på, eller över rikssnittet på 66 procent.

Av Sveriges totalt 4,8 miljoner förvärvsarbetande är det 3,2 miljoner som bor och arbetar i samma kommun.

– Vi bor och jobbar väldigt koncentrerat i Sverige. De flesta bor nära sin arbetsplats. Ungefär en tredjedel av arbetskraften pendlar över kommungräns, säger Erika Sandow till nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 07 December 2017 06:59