Foto: Mostphotos.com

Foto: Mostphotos.com

9 saker som kan gå fel på julfesten

Lokaltidningens Ida Eriksson listar nio saker som kan gå fel på julfesten.

Av
Av Ida Eriksson

1. Du dricker för mycket. Fördrink, glögg, snaps, öl och hej tomtegubbar slår iglasen, så lustiga vi kan vara. Lagom till midnatt bjuder du på ett lika blött som kraftfullt fyrverkeri. Gott nytt år i förskott!

2. Du äter för mycket. När kön till julbordet hopar sig är du rädd attallt kanske inte kommer räcka till alla. Du tänker att det är bäst att helgardera och tar därför av allt på en gång, och dubbel mängd av det som ser gott ut. Klara, färdiga ät! Glufsning och omtag innan kön hopar sig igen. Och BAM – där kommer mättnaden i full kraft när den sista sleven ris a la malta precis har glidit nedför svalget. Du lättar på skärpet men har ändå svårt att andas då magsäcken vidgats som en tomtesäck och stabbiga paket pressas mot lungorna. Slipsen (skärpet?) runt pannan och lite dans på det.

3. Du klär dig ”fel”. Du har jeans och alla andradyker upp i kavaj och klänning. Eller av rädsla att underklä dig drar du på dig en skimrig festblåsa och möts av kollegor i betydligt mer casual kläder. Eller det värsta av allt – du har fått för dig att årets julfest har ett tema och att klädsel ska vara därefter. Väl på plats är du den enda som är klädd för maskerad.

4. Du stöter på en kollega. Du får feeling och vill ta julmyset tillnästa nivå. Du blir bortstött eller går på bortamatch, frågan är vilket resultat som är bäst?

5. Du tar över karaokemaskinen. Du skulle sjunga en låt. Det gick såbra, det var så kul. Så det blir en till och en till och en till. Applåderna blir allt lamare, men du håller krampaktigt i mikrofonen och vägrar släppa upp andra på scenen.

6. Du blir kompis med chefen. Eller du trordet i alla fall. Oj, vad du babblar på och pratar som om ni vore jämlikar. Du kommer inte på dig själv förrän du bjudit in henne till kompisgängets vinkvällar och hon ganska vänligt men väldigt bestämt tackar nej till erbjudandet.

7. Du sätter eld på något. Ditt självförtroende på dansgolvetär oöverträffat ikväll. Du blir allt yvigare medan kollegorna skräckslaget börjar skingra sig från dansgolvet. Du ger dig på ett graciöst hopp a la Dirty Dancing men landar i julgranen, som välter och i sin tur landar på ett bord med levande ljus. You’re on fire. Or fired?

8. Du säger ett sanningens ord. Det där du störde dig på hosen kollega, som har legat och bubblat i flera veckor. Nu är det rätt läge att prata ut om det... Eller?

9. Alkohol tenderar att öka risken betydligt för deflesta av ovanstående punkter. Väljer du alkoholfritt finns egentligen bara ett stort misstag du kan göra: ta fel glas.

Publicerad 08 December 2017 14:44