Till helgen får du årets pensionspengar insatta på ditt pensionskonto.

Till helgen får du årets pensionspengar insatta på ditt pensionskonto. Foto: mostphotos.com

Miljardregn över pensionerna – så mycket får du i år

Totalt sätts 455 miljarder kronor in på pensionskonton i hela landet

SKÅNE. I morgon lördag sätter Pensionsmyndigheten över din årliga premie- och inkomstpension. Som mest kan du få 11 000 i premiepensionen. Hur mycket du får kan du se redan under lördagskvällen.

Av
Andreas Holm

Pengarna har legat i förvaltning hos Pensionsmyndigheten i 17 månader. En gång per år sätts nya pengar till din premiepension in. Nu ska 39,5 miljarder kronor sättas in. Det motsvarar, enligt Pensionsmyndigheten, ett snitt på 7 041 kronor per sparare. Du kan maximalt få en insättning till premiepensionen på 11 118 kronor för hela året.

Samtidigt sätts nästan 255 miljarder kronor över till inkomstpensionen, vilket i snitt innebär 44 510 kronor per person.

Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten säger till Aftonbladet att det är läge att se över sitt fondval.

– Se över ditt pensionskonto. Vi vill inte uppmuntra till fondbyte men om man har gjort ett aktivt valt tidigare då kan det vara läge att se över det här som en årlig påminnelse och se om det har gått som man har tänkt sig, säger han till tidningen.

Först på måndag den 11 december inleder Pensionsmyndigheten handel av din premiepension. Pengarna kommer placeras i det fondval som du haft sedan tidigare.

Totalt sätts 455 miljarder kronor in på pensionskonton i hela landet. Förutom 255 miljarder kronor till inkomstpensionen och 39,5 miljarder till premiepensionen betalar dessutom arbetsgivarna in 191 miljarder kronor i tjänstepension till sina anställda.

Pensionen

Premiepension:

  Premiepensionen är inkomstgrundad och baseras på dina pensionsrätter i premiepensionssystemet. Alla svenska arbetstagare som är födda 1938 eller senare tjänar in till sin premiepension. Det här gäller även om man exempelvis går på a-kassa eller är sjukskriven. Den ersättningen ger också pensionsrätter.

  Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom att aktivt välja vilka fonder som pengarna ska placeras i. Gör du inget val placeras pengarna i förvalet, den sjunde AP-fonden.

  Varje månad betalar din arbetsgivare in 18,5 procent av din lön, men max 7,5 inkomstbasbelopp, till pensionssystemet. 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar går till premiepensionen.

  Innan Skatteverket har fastställt din pensionsgrundande inkomst för ett viss år, förvaltas dina premiepensionspengar av Pensionsmyndigheten i en ränteförvaltning med låg risk. Räntan läggs till dina nya premiepensionspengar och sätts in på ditt premiepensionskonto i december året efter att du tjänat in pengarna.

Inkomstpension:

  Inkomstpension är en del av den allmänna pensionen. 16 procent av dina skattepliktiga ersättningar sätts automatiskt av till denna del av pensionen varje år.

  Varje år som du arbetar och betalar skatt får du pensionsrätt, som är din intjänade pension. Pensionsrätterna är grunden för att beräkna pensionen.

  Även när du får till exempel sjuk- och aktivitetsersättning och a-kasseersättning tjänar du också in till allmänna pensionen.

  Inkomstpensionen beräknas med ett delningstal som huvusakligen grundar sig på återstående livslängd.

Källa: Pensionsmyndigheten

Publicerad 08 December 2017 10:44