Julen kan vara en stressig högtid. Insändarskribenten Mia Nilsson tipsar om hur det kan undvikas. Foto: Mostphotos.com

Julen kan vara en stressig högtid. Insändarskribenten Mia Nilsson tipsar om hur det kan undvikas. Foto: Mostphotos.com

Insänt: "Tre tips för mindre julstress"

INSÄNT.

Julhelgen manar å ena sidan till eftertanke och frid men piskar samtidigt upp en sällan skådad stress vad gäller konsumtion, arrangemang och familjerelationer. Vi ger tipsen hur du klarar julstressen på alla plan!

Tre sätt att undvika stress i juletider:

1. Handla julklappar i tid, vänta inte in till de sista dagarna.

Det är många som lägger ner både tid och pengar på julklappar. Inte nog med att det kan vara svårt att hitta presenter till alla man tänkt ge till, utan jobbar man så blir det lätt att man skjuter julklappshandlandet till dagarna innan julafton. Har man varit ute och handlar dessa dagar så vet man att många gör på detta vis och många gånger är det otroligt stressigt att handla klappar just dagarna innan.

För att undvika detta bör man handla julklapparna tidigt. Varför inte redan nu? Julen ska inte vara stressigt på grund av att man måste handla en massa presenter. Så gör det i god tid nu så kan du njuta av julen resten av tiden. Många föredrar att handla på nätet där man i lugn och ro kan köpa sina klappar hemma från soffan.

2. Gör inte allt själv.

Det är många godsaker man brukar vilja ha på sitt julbord. Är man själv den som brukar vara värd under julafton så kanske man brukar få göra väldigt mycket själv. Du kanske får stå ända in på småtimmarna och koka julskinka, lägga in sill och så vidare dagarna innan julafton.

Det behöver dock inte vara så. Känner du att du inte får tid så kan man alltid köpa färdiga produkter. Idag kan man köpa färdigkokta julskinkor som man bara behöver griljera lite lätt i ugnen. Varför stå själv och koka skinkan om man nu känner att man inte har tid?

Visst det blir kanske lite dyrare, men många gånger kan det verkligen vara värt det. Sen kan du ju alltid be någon av dina gäster att ta med sig ett par rätter till julbordet. Då blir det som ett litet knytkalas.

3. Planera in tid för aktiviteter.

Även om man har fullt upp så finns det säkert en hel del julaktiviteter man vill hinna med. Då kan det vara en god ide att faktiskt planera in dessa så att du helt enkelt tar dig tid. Planera in att ni ska klä granen nästa lördag, eller att du ska baka lussekatter med barnen nu på tisdag. Ta dig tid helt enkelt.

Sist men inte minst så se till att njuta av den här tiden. Ta dig tid till att umgås med nära och kära. Baka med din familj, se på julfilmer tillsammans. Julen passerar så snabbt så det gäller att passa på att njuta av den.

Mia Nilsson, fd sjuksköterska

Publicerad 09 December 2017 10:00