Fler mäklare spår en prisnedgång på bostadsmarknaden.

Fler mäklare spår en prisnedgång på bostadsmarknaden. Foto: mostphotos.com

Osäkerhet på bostadsmarknaden – nu tror mäklarna på billigare priser

Nästan varannan mäklare tror på fallande priser

SKÅNE. Fler mäklare spår prisnedgång på bostadsmarknaden. Fyra gånger fler tror på billigare priser än de som tror på prisuppgång. Det visar en undersökning som Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard gjort. Senast mäklarna trodde på sjunkande priser var inför amorteringskravet i fjor.

Av
Andreas Holm

– Det nya amorteringskravet, som träder i kraft i mars 2018, påverkar också mäklarens bild av prisutvecklingen framåt då en sådan lag skapar osäkerhet. Människor vill planera sin boendeekonomi långsiktigt och regler som införs hastigt skapar avvaktande konsumenter, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Resultatet från månadens Mäklarpanel visar att nästan hälften, 47 procent, tror att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden. Endast 14 procent tror på prisuppgång och fyra av tio mäklare tror på stillastående priser.

– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång. De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger. I januari drar marknaden igång på nytt med många nya bostäder till försäljning. I kombination med tidigare osålda objekt skapar det dock ett större utbud som i sin tur leder till lägre priser, säger Carolina Stegman.

Trots mäklarnas ökande tro på billigare bostadspriser ser andra experter ett problem. Många unga och äldre riskerar att drabbas med det nya amorteringskravet och att bostadspriserna ökar.

– Konsekvensen blir att trycket på de små och billigare bostäderna kommer att öka och att fler får svårt att byta boende. En effekt kan bli att man bygger upp en inlåsningsproblematik med yngre som inte kommer hemifrån, separerade som inte kan flytta isär och äldre som inte hittar lämpliga boenden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till nyhetsbyrån Siren.

Det nya amorteringskravet som införs nästa år drabbar de som lånar 4,5 gånger hushålletm inkomst före skatt. Enligt Finansinspektionens, FI:s, kalkyl kommer var tionde hushåll att påverkas av det nya kravet och hushållen kan räkna med i snitt en ökad månadskostnad med cirka 2 000 kronor i månaden.

Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman menar att de som är på jakt efter ny bostad inte ska känna någon oro.

– De konsumenter som avvaktat med att köpa boende under den turbulenta hösten kommer troligen att behöva köpa i vår. Människors byte av bostad är i de flesta fall behovsstyrt och det man som konsument ska tänka på är att man köper och säljer på samma bostadsmarknad och därför inte behöver känna någon större oro att ge sig ut på marknaden, säger Stegman i ett pressmeddelande.

Publicerad 12 December 2017 10:03