Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, har nu presenterat att pensionsåldern höjs.

Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, har nu presenterat att pensionsåldern höjs. Foto: Bildbyrån/Mostphotos.com

Nu måste du arbeta längre innan du kan gå i pension

Pensionsåldern höjs efter ny politisk överenskommelse

SVERIGE. Svenskarna ska jobba allt längre och får ta ut allmän pension tidigast från 64 år. Garantipensionsåldern höjs från 65 till 66 år. Det visar en ny uppgörelse mellan riksdagspartiernas pensionsgrupp, där varken Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna ingår.

Av
Andreas Holm

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden, säger allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen i ett pressmeddelande.

I dag kan du om du vill börja plocka ut din pension vid 61 år. Den gränsen ska enligt överenskommelsen höjas stegvis fram till 2026 så att man tidigast kan ta ut pension vid 64 års ålder. Den första ökningen till 62 sker år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år tre år senare.

Samtidigt kan du arbeta två år till utan att arbetsgivaren kan neka dig. Åldern höjs från 67 till 69 år.

– Jag tror att många har insett att detta kommer att komma för vi lever allt längre. Ska vi klara framtidens pensioner så behöver vi jobba lite längre, säger Kristdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

De med sämre pension får en förbättring då både garantipensionen förbättras och bostadstillägget höjs.

– Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vi förbättrat för de sämst ställda pensionärerna. Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget, säger socialminister och ordförande i Pensiongruppen, Annika Strandhäll till TT.

Det hårt kritiserade premiepensionssystemet görs om ordentligt. Dels ska antalet fonder att välja på minskas och oseriösa aktörer, som bland andra skandaldrabbade Allra, ska förbjudas genom att en ny kontrollmyndighet inrättas.

– Vi ser till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger Annika Strandhäll till TT.

De nya pensionsreglerna får dock kritik. På Svenskt näringslivs hemsida kommenterar organisationens vd Carola Lemne beslutet.

– Det är ytterst angeläget att vi arbetar högre upp i åldrarna, men reformer av pensionssystemet måste göras på rätt sätt, annars blir resultatet det motsatta. Detta är komplexa frågor som inte har de enkla svar som pensionsgruppen vill tro.

Publicerad 14 December 2017 10:11