Foto. Bildbyrån/Google

Ytterligare fyra inbrott i butik – här slog tjuvarna till i natt

"Visar vikten att vi har patruller ute"

SKÅNE. Under natten har polisen larmats om pågående inbrott i butiker inte mindre än fyra gånger. Vid två av tillfällena har inbrotten kunnat avvärjas av patrull på plats och tre personer har gripits.

– Det här visar vikten av att ha patruller ute. I många fall är det helt avgörande. Att försöka komma åt denna typ av brott utredningsvägen är nästan hopplöst, säger Fredrik Bratt, informatör på polisens ledningscentral.

Det första larmet om inbrott inkom till polisen 01.17. Flera uppringare vittnade då om två mörkklädda personer som just då höll på att bryta upp ett fönster till Ica Supermarket på Västra Järnvägsgatan i Osby.

– När vi kom dit var de i full färd att bryta upp ett fönster uppe på butikens tak där de även greps, berättar Fredrik Bratt.

De två gripna gärningsmännen är 19 respektive 28 år gamla och tidigare kända av polisen.

En dryg timme senare gick larmet igen. Denna gång på Gema Livs på Nybrovägen i Köpingebro.

– Även här har vi en gripen. Vi blev larmade om ett pågående inbrott. På väg till adressen påträffade vi en man som kastade ifrån sig en väska när han fick syn på oss, berättar Fredrik Bratt.

I väskan återfanns bland annat en kofot, som man förmodar har använts för att bryta upp ett fönster till butiken.

Mannen som är 33 år gammal misstänks för försök till stöld genom inbrott.

Under den tidiga morgonen drabbades ytterligare två butiker, denna gång i nordvästra Skåne av inbrott, samt försök till inbrott.

– Sannolikheten att det är samma gärningsmän vid dessa två är stor. Vi har signalement på två maskerade män 175, respektive 190 centimeter långa, som vid båda tillfällena försvann från brottsplatsen i en mörk bil. Männen ska ha varit klädda i en orange respektive svart jacka.

Brotten som männen misstänks för är ett fullbordat inbrott i en lanthandel i Hasslarp och ett försök till inbrott i en Ica-butik i Jonstorp. Brotten ska ha begåtts mellan klockan 02.20 och 03.10.

– Vad som tillgripits vid det fullbordade inbrottet i Hasslarp är ännu oklart, säger Fredrik Bratt.

Att antalet butiksinbrott ökar under julhelgen kan enligt polisen vara att butikerna tar in större volymer av stöldbegärliga varor såsom teknikprylar.

Under onsdagen drabbades även en Ica-butik i Falsterbo av inbrott. Där fick tjuvarna med sig en stor summa kontanter.

Publicerad 21 December 2017 05:32