Håll hastighetsbegränsningen, anpassa hastigheten till rådande väglag och var noga med avståndet till framförvarande fordon så kör du säkrare i jultrafiken.

Håll hastighetsbegränsningen, anpassa hastigheten till rådande väglag och var noga med avståndet till framförvarande fordon så kör du säkrare i jultrafiken. Foto: mostphotos.com

Den mest olycksdrabbade helgen:

Så kör du säkert i jultrafiken

Många olyckor sker på de stora vägarna – men de svåraste skadorna uppstår på de mindre vägarna

SKÅNE. Julen är en av den mest trafiktätaste helgen på året. I år väntas fredagen den 22 december bli den dagen då flest ger sig ut på vägarna. Det gäller att se upp. Jul- och nyårshelgerna brukar vara en av de mest olycksdrabbade helgerna.

Av
Andreas Holm

– Mina bästa råd till bilisterna är att börja resan i tid, hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet till framförvarande fordon. Som bilförare ska man tänka på att vara utvilad när man sätter sig bakom ratten och att planera in pauser. Att sträckköra länge försämrar koncentrationen och ökar riskerna för olyckor, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

Förra vintern inträffade 38 dödsolyckor i landet, varav tre i Skåne. Oftast är olyckan framme vid våta eller fuktiga banor, men även förrädiskt tunn is som inte är synlig för blotta ögat kan orsaka svåra olyckor.

Sedan 2010 har tretton personer avlidit efter olyckor på skånska vägar kring jul- och nyårshelgen visar statistik från Transportstyrelsen. Även om siffrorna visar på en positiv trend, antalet döds- och svåra olyckor minskar, inträffar tusentals olyckor i Sverige varje år.

Bara i Skåne inträffade 282 svåra olyckor och 24 dödsolyckor förra året, en minskning från 307 svåra- och 35 dödsolyckor året innan.

Förra året omkom tre personer efter olyckor i trakterna kring Lund, Trelleborg och Kristianstad, både på mindre och större vägar. I Malmö inträffade flest svåra olyckor kring jul- och nyår där 40 procent av de svårt skadade var cyklister.

– Många trafikolyckor sker på de stora och högtrafikerade vägarna, men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet, säger Carl Zeidlitz.

Var i Sverige sker då flest olyckor vintertid? Ska du norrut bör du iaktta försiktighet. Enligt Motormännens statistik sker de flesta olyckor från E22 från Kalmar och norrut och på E10, E12, E14, E16 från Gävle till norska gränsen, E18 från Karlstad, E20 från Laxå till Göteborg, E22 från Söderköping till Karlskrona och E45 från Trollhättan och norrut. Även riksvägarna 26 (från Kristinehamn och norrut), 70 (Borlänge till norska gränsen) och riksväg 84 (Hudiksvall till norska gränsen) är de vägar som det finns högst olycksrisk.

Här kan du också se vilka vägar som enligt Trafikverket är högst belastade under julhelgen.

– Välj en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet om du har möjlighet, även om det innebär en viss omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar dessutom inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil, säger Carl Zeidlitz på Motormännen.

Trafikverket informerar på sin hemsida om säker trafik under julen:

Så kör du säkert i vinter

Den som ska ge sig ut på en lägre vintertur kan göra klokt i att överväga att ha med sig en liten snöspade, reflexväst, bogserlina, startkablar och något ät- och drickbart i bilen.

Motormännens tolv tips för säker vintertrafik är:

  Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Dubbfria vinterdäck bör vara avsedda för nordiskt klimat. Kontrollera lufttrycket.

  Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.

  Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar.

  Anpassa farten till väglaget.

  Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt.

  Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.

  Se över torkarbladen. Fyll på med spolarvätska, med ordentligt frysskydd.

  Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.

  Se till att mobiltelefonen är laddad och ta med en ficklampa.

  Använd alltid reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp. Ta med reflexvästar till alla i bilen.

  Ta med extra varma kläder, något ätbart och ett par värmeljus. Blir det ett långt stopp i en kö kan ett värmeljus hålla värmen i bilen många timmar.

  Ha med en PET-flaska eller en påse med sand. Häll lite sand under drivhjulen om du fastnat och bara står och slirar.

Även Trafikverket tipsar resenärer på en säker resa:

  Starta resan i god tid – jul och nyår är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

  Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.

  Var utvilad – för de flesta innebär jul och nyår längre resor än vanligt.

  Kör aldrig onykter.

  Förhindra att någon annan kör onykter.

  Låt bilen stå dagen efter en fest.

  Åk aldrig med en onykter förare.

  Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns.

  Se till att alla är bältade.

  Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

  Håll avstånd.

  Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Publicerad 21 December 2017 05:00