Närmare 150 personer kom när larödsbon Harriet Kyolaba bjöd ensamma på julfest.

Närmare 150 personer kom när larödsbon Harriet Kyolaba bjöd ensamma på julfest. Foto: Mostphotos/Privat

Lyckad julfest för ensamma: "Svårt att beskriva glädjen med ord"

Glädje, sång och dans när Harriet Kyolaba bjöd in till julfirande

HELSINGBORG. Hon vet själv hur det känns att vara ensam på julafton. Därför ville Larödsbon Harriet Kyolaba bjuda in ensamma till ett rejält julfirande. Festen blev en succé.

Av
Andreas Holm

– Min dröm gick i uppfyllelse. Det blev väldigt lyckat och jag kommer minnas detta länge. Det är nästan svårt att beskriva min glädje med ord, säger eldsjälen Harriet Kyolaba.

Hon har fällt många glädjetårar sedan julfesten i Oxhallen i går kväll. Det blev i princip fullt i salen, med över 100 vuxna och närmare 50 barn.

Ingen ska behöva vara ensam över julen. Så resonerade Harriet Kyolaba när hon efter ett par års planer gjorde slag i saken och bestämde sig för en julfest. Efter att ha fått låna Oxhallen gratis, kunde Harriet tack vare många andra ideella krafter ordna mat, musik, julklappar och julgran.

– Jag vet hur det är att vara ensam över jul och inte ha pengar över att köpa julklappar. Nu ville jag ge andra människor chansen att få fira jul tillsammans med andra.

Redan vid 16-tiden började människor samlas utanför lokalen. En del som ville föranmäla sig fick ett vänligt men bestämt nej, eftersom det inte fanns fler platser. Klockan 18 öppnade dörrarna och julfirandet kunde börja. Det blev många glada skratt, dans kring granen och Maria Gospel sjöng jullåtar.

– Alla fick en julklapp. Barnen fick minst två var och vi har en hel del över. Jag vill skänka bort dem till behövande men det gör jag efter julhelgen, säger Harriet.

Samtidigt vill Harriet rikta ett stort tack till alla som hjälpt till. Allt från att ordna saker till julfesten eller bara delat hennes inlägg på sociala medier.

– Det var inte jag som gjorde detta. VI gjorde det tillsammans, jag kanske drog i trådarna men inget hade hänt utan all hjälp.

Nu ska Harriet ta sig en stund vila innan hon själv ska fira jul med familjen.

– Först ska jag ge mig ut och handla julklappar. Familjen har fått stå tillbaka lite för julfesten. Sedan ska måste jag få landa och andas ut och bara njuta av alla leende och glädjen från igår.

Harriet Kyolaba med sin son under julfirandet för ensamma.

Harriet Kyolaba med sin son under julfirandet för ensamma. Foto: Privat

Publicerad 22 December 2017 09:25