Fredagsdansaren Daniel Ekberg hemma på dansgolvet. Foto: Glenn Strid

Fredagsdansaren Daniel Ekberg hemma på dansgolvet. Foto: Glenn Strid

Skåningen ska dansa i Bingolotto:

"Har bara fyra moves"

Har nästan elva tusen följare

Av
Av Hannes Tobiasson

MALMÖ. Daniel Ekbergs Instagramkonto Eggemannen har nästan elva tusen följare. Mest känd är han för sin fredagsdans varje vecka. På lördagen ska han dessutom dansa under Bingolottos uppesittarkväll.

– Det var en fredagskväll för ett år sedan. Allt hade gått emot mig hela dagen. Så jag spelade in en dansfilm och släppte den på Instagram och så tyckte folk det var roligt, säger Daniel Ekberg.

– Så nu efter jag har plockat undan maten så dansar jag lite.

Sedan dess är han kanske mer känd som Eggemannen, idag har han runt 10 700 följare.

– Jag tror att folk blir glada av att se det, att det är lite roligt, lite fräckt.

Han har fått en skjuts inte minst från Fredrik Wikingsson som ”älskar fredagsdansen” och han har varit med i Breaking News. Daniel Ekberg klipper bland annat också Filip och Fredriks podcast ibland, vid sidan av arbetet som projektledare på ett glasfasadföretag hemma i Malmö och dansen såklart.

Han berättar att en dansk instagrammare med många följare delade en av hans videos en gång, sedan dess har han många danska följare.

Som liten hemma i Höör blev han aldrig ombedd att sitta still, hans pappa dansade gammeldans och det fanns alltid musik hemma. Därför blev han som han blev.

– Jag har alltid varit den som har dansat. När jag var liten specialstuderade jag Michael Jacksons dansstil. Musiken har alltid varit med mig och dansar man så är man med i musiken på något sätt.

Nej, han dansar inte bara på fredagar, utan mer eller mindre hela tiden. Sitter han på jobbet och hör musik så ställer han sig upp för en stunds spontandans.

– Jag måste liksom göra det. Det är inte bara att jag vill. Det är ett fysiskt behov, ett tics.

Fram till jul har han höjt ribban med en danskalender, en ”lucköppning” om dagen. Det är jobbigt, men det finns ju så många bra jullåtar, menar han. Nu har det gått så pass bra att han blivit inbjuden till att dansa på Bingolottos uppesittarkväll den 23 december.

– Jag ska dansa mellan 19 och 23.30. Robert Wells med band ska spela jullåtar och så ska jag dansa in och ut varje reklambreak.

Är det något speciellt du ska dansa?

– De frågade mig om jag kunde spontandansa lite. Jag svarade ”eh det är det jag gör” haha.

Daniel Ekbergs dans består inte av någon krånglig koreografi.

– Om man kollar så kör jag egentligen bara fyra olika moves. Men om man kombinerar dem på olika sätt blir det rätt många varianter.

80-talssoul och New jack swing dansar han helst till, när det kommer till lite modernare musik är det framförallt Bruno Mars som får Daniel Ekberg att börja dansa.

– Även Justin Timberlake gör att man får den där känslan. Benjamin Ingrossos låt i Melodifestivalen hade också det. Det ska vara en basgång som känns i kroppen, inte bastrumma, utan basgång, säger Daniel Ekberg.

Publicerad 22 December 2017 06:00