Det blir regn och blåsigt under julhelgen i Skåne. Längre norrut i landet förväntas snö enligt SMHI:s prognos.

Det blir regn och blåsigt under julhelgen i Skåne. Längre norrut i landet förväntas snö enligt SMHI:s prognos. Foto: mostphotos.com

SMHI: Kör försiktigt – det blir halt

Klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Skåne

SKÅNE. Det väntas regn, och på sina håll mycket hårda vindbyar under julhelgen. Nu uppmanar SMHI att bilister som ger sig ut på vägarna ska köra försiktigt. På flera håll i landet utfärdas klass 1-varning för ishalka. I Skåne väntar plusgrader, blåsigt och regn. Men det kan bli förrädisk halka då regnet faller på kalla körbanor.

Av
Andreas Holm

”I såväl södra som norra Sverige kan regnet vara underkylt eller falla på kalla vägar och ge besvärligt väglag.”, skriver SHMI i sin prognos och uppmanar trafikanter till försiktighet i trafiken.

I sin prognos för helgen varnas för ishalka i stort sett hela landet, förutom Skåne och Blekinge. Men se upp om du ger dig ut i trafiken. E6:an från Malmö i söder och längs västkusten väntas bli trafiktät – och hal under julhelgen.

– Man bör ta det försiktigt på vägarna, säger Kristoffer Molarin som är meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Aftonbladet.

Under lördagen blir det mest mulet och upp till, för årstiden, ganska varma 10 plusgrader på sina håll. Räkna också med regn och vindar upp till hårda vindbyar. I Skåne har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på upp till 21 sekundmeter.

På julafton blir det fortsatt milt, med klart väder eller regn på sina håll.

– Det är en riktig tråkig jul vädermässigt i södra Sverige. Man får se till att ha annat roligt för sig som piggar upp, säger Johan Groth, meteorolog på StormGeo, till Kvällsposten.

Räkna med mer regn under julhelgen.

"Under juldagen kan ett nytt regnområde dra in över södra Sverige, i Svealand delvis övergående i snöfall. Under annandag jul och i vidare i mellandagarna får vi räkna med fortsatt ostadigt väder då flera olika nederbördsområden ska röra sig upp över landet.", skriver SMHI i sin prognos.

FAKTA

Definition för Varning klass 1 mycket hårda vindbyar.

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Publicerad 23 December 2017 05:18