Två av tre svenskar uppger att de har fått julklappar de aldrig använt.

Två av tre svenskar uppger att de har fått julklappar de aldrig använt. "Istället för att be om kvitto är det vanligt att sälja en oönskad julklapp vidare", säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Foto: Pressbild/mostphotos.com

Nu inleds fulklappshandeln – omsätter miljoner

"Säljer hellre vidare än ber om kvitton"

SVERIGE. Nu inleds svenska folkets traditionella fulklappshandel på Blocket där oönskade julgåvor säljs vidare. Enligt Blockets undersökning uppger två av tre svenskar att de har fått julklappar de aldrig använt. Samtidigt säger över hälften av de tillfrågade att de kan tänka sig att sälja sina julklappar vidare.

Av
Sanna Hjalmarsson

I fjol annonserade svenska folket ut prylar på Blocket till ett värde av 116 miljoner kronor under mellandagarna och trenden verkar hålla i sig. Redan under julafton började de första annonserna med oönskade julklappar dyka upp på Blocket.

– Under mellandagarna kan man hitta många annonser på Blocket med sprillans nya saker. Istället för att be om kvitto är det vanligt att sälja en oönskad julklapp vidare. I mellandagarna ser vi därför stort antal annonser med ord såsom obruten förpackning, oanvänd och felköp vilket säljer extra snabbt, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Årets fulklapp ser enligt Aguero ut att bli fysiska böcker.

– Allt fler tecknar digitala abonnemangstjänster på böcker vilket innebär en enorm utmaning för jultomten. Hur ska hen pricka rätt med en bok som inte finns med i det stora digitala biblioteket?, säger hon.

Förutom de oönskade sakerna är det också en stor mängd elektronik som säljs vidare.

– Den tekniska utvecklingen gör att nya versioner byter ut gamla, nya modeller ersätter tidigare och uppsättningen av tillbehör uppdateras. Denna ruljangs sker på Blocket där alla dessa teknikprylar byter ägare. Förutom att det är bra för plånboken är andrahandshandeln ett prov på hållbart beteende bland konsumenter. När vi låter bra saker leva vidare gör vi en av de viktigaste insatserna för miljön och klimatet, säger Linnéa Aguero.

FAKTA

Detta säljer mest i mellandagarna

1. Soffa/Fåtölj/Soffmöbler

2. Bord & Stolar

3. Hyllor & Förvaring

4. Säng & Sovrum

5. Kläder & Skor

6. Telefoner

7. Vintersport

8. TV-spel

9. Stereo & Surround

10. TV & Projektor

På nedre delen av listan (plats 5-10) återfinns mer regelrätta kategorier av sådant som man kan ha fått i julklapp och

1. inte vill ha (så kallad fulklapp)

2. har fått i julklapp och säljer av den tidigare modellen man hade hemma

3. har fått men redan har, dvs en dubblett.

4. fått men inte passat, fel storlek, fel modell, fel version etc.

Publicerad 24 December 2017 05:00