Leif GW Persson är den person som flest vill ha som granne.

Leif GW Persson är den person som flest vill ha som granne. Foto: Bildbyrån

Här är svenskarnas drömgrannar

Professor och komiker toppar listan

SVERIGE. Svenska mordhistorier, komik på värmländska och en glad påg från Eslöv verkar gå hem hos svenskarna. I alla fall om man får tro Svensk Fastighetsförmedlings undersökning. De flesta har gärna Leif GW Persson, Mia Skäringer eller Johan Glans som grannar.

Av
Andreas Holm

– Goda grannrelationer är viktiga för ökad trivsel och det kan vara skönt att ha någon som håller koll när du reser bort, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Då är det ju inte fel att ha kriminalprofessorna Leif GW Persson nära till hands. Han har i tidigare undersökningar blivit utsedd till svenskarnas drömgranne och i Babometern, som är Svensk Fastighetsförmedlings undersökning, försvarar han sin plats med över en tredjedel av rösterna. Mia Skäringar ligger också högt på listan likt tidigare, medan nykomlingarna Fredrik Lindström, trea, och den skånske komikern Johan Glans, fyra, är nykomlingar på listan.

Eslövspågen Johan Glans är en av de fyra mest populära kändisar som svenska folket vill ha som som granne.

Eslövspågen Johan Glans är en av de fyra mest populära kändisar som svenska folket vill ha som som granne. Foto. Robert Eldrim

– Det kan också vara bra när du överväger att flytta till ett nytt bostadsområde. Vår tjänst Granne med koll gör det möjligt att låta en granne aktivt närvara vid en bostadsvisning. Grannen kan då ge svar på det som inte är direkt kopplat till själva bostaden. Eftersom grannar är en viktig del av boendekvaliteten ger det ett mer personligt perspektiv på en framtida bostad, säger Tanja Ilic.

De flesta kvinnor har gärna David Hellenius next door medan männen gärna bor bredvid Edward Blom. I botten på listan med bara ett fåtal procents röster hamnar entreprenören Isabella Löwengrip, författaren Sigge Eklund, politikern Anna Kinberg Batra och Carola Häggkvist.

Topplista: Här är svenskarnas drömgrannar

1. Leif GW Persson 35 %

2. Mia Skäringer 27 %

3. Fredrik Lindström 26 %

4. Johan Glans 26 %

5. David Hellenius 18 %

6. Edward Blom 15 %

7. Henrik Dorsin 15 %

8. Per Moberg 13 %

9. Petra Mede 13 %

10. Veronica Maggio 12 %

Här är några av de som svenskarna helst inte vill bo nära:

Håkan Hellström, Mikael Persbrandt, Carola Häggkvist, Anna Kinberg Batra, Little Jinder, Sigge Eklund, Isabella "Blondinbella" Löwengrip

Källa: Svensk Fastighetsförmedling. Bobarometern är genomförd under 2017 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Kantar Sifo. 1 000 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ.

Publicerad 26 December 2017 06:00