Kvinna skadad när gäng sköt raket på henne

Polisen vädjar om föräldraansvar för att stävja okynnessmällandet

HELSINGBORG/VIKEN. Polisen i nordvästra Skåne är helt nedringd av personer som drabbas av okynnessmällande. Nu efterlyser de föräldraansvar för att komma till rätta med problemet.

Kvinnan satt i går i en busskur i Viken, när hon såg ett gäng ungdomar komma. De tog fram en nyårsraket, siktade på henne och fyrade av.

– Den landade en halvmeter från henne och exploderade. Hon fick naturligtvis jätteont i öronen, berättar Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i nordvästra Skåne.

Några timmar tidigare gick en familjefader ut för att säga till ungdomar som sköt precis bredvid villorna i ett bostadsområde. Det slutade med att en av ungdomarna slog ned honom med knytnävsslag. Det här är bara två av många fyrverkerirelaterade brott de senaste dagarna och nu vill polisen se en skärpning - från vårdnadshavarna.

– Det är vuxna som köper fyrverkerierna, betalar dem, låter sina barn få tillgång till dem och inte har koll på vad de gör ute på kvällarna, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Dagarna kring nyår är alltid bland de tuffaste för polisen, med många bråk, familjetragedier och andra ärenden.

– Alldeles för mycket av vår tid går istället åt till att jaga barn och ungdomar som skrämmer och skadar människor, djur och sig själva med fyrverkerier. Det skulle vara enorm hjälp för oss om föräldrarna håller koll på de fyrverkeripjäser de köpt och vad deras barn gör ute dagarna innan nyårsafton, poängterar Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Publicerad 28 December 2017 09:25