Stöd till de anhöriga ska lösa flera mord

Av
Anders G Bergquist

SKÅNE. Polisen satsar nu på nya metoder för att lösa gängmord. Under 2016 klarades inte ett enda upp, men nu ska stöd till familjen göra att fler uppgifter kommer fram till utredarna. 2016 utbildades ett tiotal brottsutredare i Stockholm och Göteborg till så kallade Family liaison officers, FLO. 

När ett brott har inträffat i gängmiljöer finns det alltid ett antal anhöriga som inte har någon som helst koppling till kriminella gäng eller organiserad brottslighet. Trots detta är det ofta  så att de inte pratar. Det kan dels bero på rädsla eller en allmän misstro till andra myndigheter. Alltför ofta kan det dock bero på att de bollas mellan olika poliser eller ger upp efter att ha suttit i köer till polisens växelnummer 114 14.

Med FLO ska de anhöriga ha en person de kan ringa till om de har tips eller vill veta vad som händer med utredningen.

– Vi bygger vi upp en relation och finns tillgängliga under hela utredningen. Då blir fler benägna att prata med oss, säger Bengt Carlsson, gruppchef vid polisen i Stockholm city, som varit med och startat projektet.

Det är inte meningen att det bara är familjen som ska lämna tips. Lika viktigt är att de får svar på så många frågor som utredningen tillåter.

– Det löser inte alla problem i utsatta områden, men är en viktig pusselbit för att öka lagföringen, säger Bengt Carlsson.

De tio poliser som hittills utbildats till FLO har gjort stor nytta. Det säger såväl de själva som utredningsledarna.

Under året kommer FLO-personer att finnas runt om i Sverige, med början i de större städerna. De är dock resurser som ska kunna åka ut i hela regionen.

Publicerad 28 December 2017 05:00