Sökhunden Kompis söker av ett våningsplan,

Sökhunden Kompis söker av ett våningsplan,

Här är hundarna som ska bekämpa vägglössen

Kan även hitta enstaka individer inuti väggar

MALMÖ. Att undvika att få med sig vägglöss hem efter semestern är svårt. Det visar statistik från Anticimex som på senare år sett en markant ökning av problemet. Nu kallar man in specialstyrkor på fyra ben för att bli av med otyget. Ett av teamen är stationerade i Malmö.

–  Med en vägglushund får vi 97 procents träffsäkerhet på att hitta de små krypen. Hunden har en överlägsen förmåga att känna svaga dofter, exempelvis doften av en enda vägglus, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Sextio procent av svenskarna åker utomlands varje år. Utlandsresor innebär ofta tillfälliga boenden vilket ökar risken att få med sig väglöss hem i packningen. I fjol genomförde Anticimex 15 121 saneringar, vilket motsvarar 35 saneringar per dygn och en ökning från föregående år på hela 20 procent.

– Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg.

För att komma till rätta med det allt jämt tilltagande problemet tränas just nu hundar runt om i landet för att bli fullfjädrade lusjägare.

Vid dags datum finns sju utbildade hundar och ytterligare tre aspiranter ligger i hårdträning med sina hundförare.

Hundteamen som bland annat är stationerade i Malmö, Göteborg och Stockholm, används främst i förebyggande syfte för att tidigt upptäcka om det blivit angrepp i bostäder eller på olika företag såsom hotell.

- Det finns egentligen tre scenarier som vi arbetar utifrån. Förutom i förebyggande syfte åker vi även ut till folk som tror sig ha drabbats av lusangrepp, samt till platser som tidigare varit angripna för att säkerställa att alla individer är borta.

När ett hundteam kommer ut till en ny arbetsplats börjar man att informera de boende om hur sökprocessen kommer att gå till. Därefter släpps hunden fri för att på bästa sätt kunna söka av området.

- Det är då viktigt att det inte finns för mycket saker runtomkring som kan skada hunden eller göra så den inte kommer åt överallt, förklarar Håkan Kjellberg.

Om hunden hittar spår av levande löss, även om det bara rör sig om en enda individ, kommer den markera. Därefter är sökhundens jobb klart.

- När hunden markerat lämnar vi vidare till våra saneringstekniker som vidtar åtgärder. Saneringen är sedan klar innan vi lämnar för dagen.

De som drabbas av vägglöss kan i många fall även behöva sanera lös egendom såsom kläder, lakan, kuddar och täcken på egen hand.

Fotnot. Hundteamen är anställda av företaget Passera som hyr ut sina tjänster till Anticimex.

 

 

 

 

 

 

FAKTA: Så gör du för att undvika att drabbas på semestern

- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
- Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Publicerad 29 December 2017 06:00