Polisen varnar för att antalet id-kapningar ökar.

Polisen varnar för att antalet id-kapningar ökar. "Personer måste bli mer försiktiga vilka uppgifter de lämnar ut på internet", menar Lotta Mauritzson, brottsförebyggade vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: Lars Hedelin/Polismyndigheten, Mostphotos.com

Rekordår för id-kapningarna – så skyddar du dig

Polisens expert: "Många vet inte hur sårbart det är"

SKÅNE. Andelen id-kapningar ökar i hela landet och nästan vart tredje brott drabbar privatpersoner i södra Sverige. Det visar ny statistik från Polisen.

Av
Andreas Holm

– De flesta sker genom CNP (Card not present, reds. anm), där bedragare använder kortuppgifter som de kommit över via nätet eller dataintrång, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter, NBC.

I region syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, ökar identitetsintrången med 41 procent jämfört med förra året, perioden januari-augusti. Med identitetsintrång avses kortbedrägeri, eller om personuppgifter används för exempelvis lån, eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Aldrig förr har så många id-kapningar anmälts som i år. Totalt 25 843 identitetsintrång har anmälts i region Syd, totalt 98 248 i hela landet, vilket kan jämföras med 18 317 respektive 73 083 samma period förra året.

Varför ökar id-kapningarna i södra Sverige?

– Det är inte helt lätt att förklara, utan det beror på hur och var de kriminella kommit över kortuppgifterna. Det kanske kan vara en handelssajt som är populär i södra Sverige eller att fler är benägna att polisanmäla.

Bedrägeribrotten är svåra att klara upp, speciellt då många pengar försvinner utomlands vilket bland annat kräver samarbete med utländska polismyndigheter.

– Tyvärr handlar det om ett ganska enkelt brott. Du kan köpa en klump med kortuppgifter på så kallade cardingsidor på darknet. Det kan locka många unga att köpa uppgifter för någon hundralapp och sedan shoppa loss på nätet, säger Lotta Mauritzson.

"Beteendet på nätet måste förändras."

Hon uppmanar privatpersoner att vara extra försiktiga och tänkta till en extra gång innan förhastade beslut görs, speciellt när det handlas på nätet.

– Den främsta anledningen till att kortuppgifter läcker ut och hamnar i orätta händer har att göra med att många shoppingsajter har dålig säkerhet. Tänk på att exempelvis inte tacka ja när du får en fråga om att spara dina uppgifter på sajten eller i en app inför nästa köp. En del banker erbjuder även att spärra kortet för internetköp eller köp utomlands, en spärr som kan avaktiveras när du väl vill handla.

På nätet krävs oftast endast kortets kod och den tresiffriga CCV-koden på baksidan av ditt kort för att genomföra ett köp. Polisen rekommenderar att köp endast görs på säkra sajter som har 3D Secure eller att man använder ett särskilt kort till näthandel, där summan kan begränsas.

– Så fort det räcker att ange ditt kortnummer är sidan osäker och gör det lättare att uppgifterna sprids. Jag tror inte många vet ur sårbart det är. Gör aldrig något på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet.

Hur ska id-kapningarna minskas?

– Dels tror jag att beteendet på nätet måste förändras, att personer är mer försiktiga vad de lämnar ut för uppgifter. Dels tror jag att det måste ställas tuffare krav mot handlare att inte spara uppgifterna och att bankerna arbetar fram bättre säkerhetslösningar. Det ska vara tryggt och säkert om man vill shoppa på nätet.

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Här är några av polisens tips hur du på ett bättre sätt undviker att dina uppgifter hamnar i orätta händer:

Handla inte på osäkra webbsidor, kolla recensioner och använd sidor som har 3D Secure.

Lämna aldrig ut dina koder, person- eller kortuppgifter på begäran via mejl, telefon, eller sms utan att utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Förvara dina kortuppgifter säkert, inte pinkoden tillsammans med kortet.

Spara inte kortuppgifter på e-handelssidor eller i appar.

Hör med din bank om vilka säkerhetslösningar som finns – spärras ditt kort för internetköp/utlandsköp eller ha ett shoppingkort med en begränsad summa.

Använd starka lösenord och olika lösenord för olika tjänster (långa lösenord med stor teckenvariation av siffror, stora/små bokstäver och specialtecken).

Använd tvåfaktorinloggning om det går (då krävs mer än ett lösenord vilket ökar säkerheten).

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

Om du skulle drabbas av kort/id-kapning:

Har olovliga köp gjorts på ditt bankkort så kontakta omedelbart din bank för att spärra kortet.

Gör en polisanmälan.

Beställer du nytt bankkort kan det vara bra att ha en extra koll på posten de kommande dagarna, har du möjlighet att ha lås på brevlådan försvårar du för bedragaren att ta kort och pinkod som skickas till dig.

Källa: Polisen

Publicerad 22 October 2018 06:30