Helsingborgs IF backar mer ekonomiskt än vad man väntat. Nu riskeras klubbens elitlicens.

Helsingborgs IF backar mer ekonomiskt än vad man väntat. Nu riskerar klubben sin elitlicens. Foto: Mostphotos

HIFs elitlicens i fara – klubbens miljonförlust större än väntat

Backar 13 miljoner kronor

HELSINGBORG.

Helsingborgs IF backar mer än väntat och närmar sig en förlust om 13 miljoner kronor. Nu riskerar klubben att förlora sin elitlicens.

HIF är i djup ekonomisk kris och närmar sig en förlust om 13 miljoner kronor, ett resultat som blev värre än befarat, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Det vi arbetar med nu är att åstadkomma ett bättre resultat och framför allt att rädda elitlicensen, säger HIFs ordförande Krister Azelius till tidningen.

Vilka åtgärder som ska sättas in för att vända skutan rätt avslöjar klubbordföranden inte till tidningen, men enligt uppgifter till HD ska det handla om någon form av extern hjälp.

Joel Sandborg sa i en intervju med Lokaltidningen i samband med sitt tillträdande som HIF:s klubbdirektör, att den stora utmaningen är att få rätsida på ekonomin, ett arbete han anser kan ta upp till fem år.

"Det är ett jättejobb att öka intäkterna", sa Joel Sandborg, HIFs klubbdirektör i en intervju med Lokaltidningen i november i år. Foto: André Kvist/arkiv

– Det är ett jättejobb att öka intäkterna. Jag får ofta frågan om det löser sig när vi nu går upp i Allsvenskan? Ja, fast vi får ökade kostnader också. Att tro att de allsvenska medlen löser saken, det gör det inte, sade han.

– Organisationen ska bära i Allsvenskan. Vi måste öka lokala intäkter, sponsring, publik. Vi måste sätta uttrycket "en hållbar ekonomi" och det kommer ett hårt arbete innan vi är en stabil klubb, det kommer ta tid.

Men nu är det alltså bara drygt två veckor kvar för klubben att visa upp positivt kapital för att slippa inkomma med en särskild handlingsplan för att få behålla elitlicensen.

För att få behålla den får man inte ha ett negativt eget kaptial i årsredovisningen den 31 december. Visar man upp negativt kapital vid den tidpunkten ska man senast i mars året efter komma in med en handlingsplan till Licensnämnden om hur man ska gå till väga för att komma till rätta med det negativa kapitalet.

Publicerad 13 December 2018 00:00