"Jag gillar att vara aktiverad, men samtidigt behöver man också ta det lugnt och samla energi", säger Alen Bibic. Foto: Thomas Rödin

Alen Bibic: "Den tiden formade mig mycket"

Röglebacken vill fortsätta att utvecklas

NV-SKÅNE.

Alen Bibic föddes i Serbien, men var inte mer än 9 månader gammal när föräldrarna tog beslutet att fly från Balkan på grund av det krig som brutit ut.

Av
Thomas Rödin

Så småningom hamnade familjen i Sverige, där de slutligen slog sig till ro i Rättvik, Dalarna.

- Jag har ju bara fått det återberättat för mig, men jag tror att vi först steg i land i Ystad och min bror Almen, som är två år yngre än mig, föddes i Örnsköldsvik. Anledningen att vi sen flyttade till Rättvik var att pappa fick jobb på en pizzeria där, säger Alen.

Det skulle dock komma att ta ganska många år innan Alen tog sin första skär på en hockeyrink. Under sina tidiga uppväxtår var det istället fotboll och bandy gällde.

- När man växer upp i Rättvik som ligger mittemellan hockeyorterna Mora och Leksand, så är det så självklart för många barn att börja spela hockey. Men i Serbien finns ju inte alls samma tradition och intresse, så därför dröjde det tills jag var 12 år innan jag började spela.

Du måste ha legat efter en del jämfört med dina jämnåriga i laget?

- Absolut var det så. När man är 12 år så är man ju precis i gränslandet mellan barn och tonåring, och även om jag alltid varit stor fysiskt så var jag knappast någon stjärna på att åka skridskor. Det fanns redan en hel del grupperingar i laget och många skrattade åt mig i början. Den tiden formade mig mycket, och redan där bestämde jag mig för att aldrig ge upp och alltid ge mitt yttersta för att fortsätta utvecklas.

Men även om vägen knappast varit spikrak så lyckades Alen överbevisa sina belackare, och krånglade sig även den långa vägen in på hockeygymnasiet i Leksand.

Redan där bestämde jag mig för att aldrig ge upp

- Inför intagningen till hockeygymnasiet så var jag med i den ”sämre” av de två grupperna, och kände att jag var tvungen att passera väldigt många för att bli antagen. Men Stefan Bergkvist som var junioransvarig i Leksand då trodde på mig och tack vare mycket slit och vilja så lyckades jag komma in. Det kändes lite som en seger för mig.

Under de kommande 4 åren skulle Alen figurera flitigt i Leksands olika ungdomslag, där han säsongen 2009/10 även tog SM-guld med J20-laget. Året efter blev det en flytt upp i A-laget av Tommy Salo och sen följde ett antal säsonger i Leksand innan han 2014 värvades av Rögle.

- Det var stort för mig att skriva på mitt första kontrakt med A-laget och de senaste åren i Rögle så känner jag verkligen att jag blommat ut och mognat som spelare. Vi har någonting bra på gång och jag är helt säker på att vi kommer att ta oss till slutspel. Men varför nöja sig med det? Självklart är mitt mål att vi ska vara med och slåss om SM-guldet.

Har du även haft stöttning hemifrån?

- Ja, mina föräldrar har alltid varit stöttande och ställt upp. Mamma var väl glad att hockeyn höll oss från dåliga kretsar, och pappa såg nog hela tiden möjligheten att vi skulle kunna göra karriär och bli proffs. Min bror Almen och jag har en riktigt tight relation och vi pratar i princip dagligen, även om han nu spelar i Linköping. Att vara hockeyspelare är ett speciellt jobb, och det är skönt att ha nån med samma bakgrund som du kan diskutera med och få råd av.

Även Alens flickvän Zećira Mušović är aktiv inom elitidrotten och spelar allsvensk fotboll i FC Rosengård samt gjorde landslagsdebut förra året. Parallellt med hockeyspelandet har han även pluggat företagsekonomi och tog nyligen examen. Alen beskriver sig själv som målinriktad och högpresterande och återkommer fler gånger till hur viktigt det är för honom att hela tiden känna att han utvecklas såväl som spelare som person.

- Jag tror det är en förutsättning att min partner har samma egenskaper och är lika målinriktad som mig. Och i Zećira har jag hittat en kvinna som är lika viljestark och har precis samma behov av att prestera och utvecklas.

- Sen har jag alltid varit övertygad om att det är viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på, och skulle gärna se en framtid där jag får jobba med företagsekonomi och ledarskap. Mina föräldrar fick aldrig chansen att studera och har såklart också påtalat vikten av god utbildning.

Hur spenderar du din lediga tid?

- De sista åren så har givetvis skolan tagit väldigt mycket tid. Så då har jag framför allt prioriterat att umgås med flickvän, familj och vänner. Jag gillar att vara aktiverad, men samtidigt behöver man också ta det lugnt och samla energi. Gärna i sällskap av en bra bok, avslutar Alen.

Personligt

Namn: Alen Bibic

Ålder: 27 år

Bor: Helsingborg

Familj: Flickvän

Position: Back

Tidigare klubbar: Leksands IF, Almtuna IS (lån), IF Oskarshamn (lån)

Publicerad 18 January 2019 10:17